Turvetuotantoa/turvepeltojen raivaamista ei saa lopettaa

Jukka Finni
Adressin tekijä

/ #724 Kopiotu Maaseudun Tulevaisuudesta 5.7.2013

06.07.2013 19:53

Europarlamentti valmis
nostamaan päästöjen hintaa

Tiukassa äänestyksessä mepit
päätyivät päinvastaiseen ratkaisuun
kuin huhtikuussa.

STRASBOURG (MT)



EU-parlamentti äänesti keskiviikkona Strasbourgissa päästöoikeuksien hinnankorotusten puolesta.

Tiukassa ja tunteita herättäneessä äänestyksessä meppien enemmistö antoi tukensa EU-komission esitykselle vetää päästöoikeuksia tilapäisesti pois markkinoilta.

”Nyt voimme aloittaa jäsenmaiden kanssa neuvottelut järjestelmästä, jolla päästökauppa saadaan jälleen toimimaan”, lain esittelijänä toiminut saksalaisdemari Matthias Groote iloitsi äänestyksen jälkeen.





Konservatiivit
korotuksia vastaan



Parlamentin suurin konservatiiviryhmä äänesti esitystä vastaan.

”Tappio oli tietysti pettymys, mutta olen iloinen siitä, että oma ryhmäni pysyi yhtenäisenä kielteisessä kannassaan”, konservatiivien neuvottelijana asiassa toiminut Eija-Riitta Korhola (kok.) sanoo.

Korholan mukaan päästöoikeuksien hinnankorotukset kasvattaisivat kuluttajien sähkölaskua ja ruokkisivat omalta osaltaan EU-kritiikkiä.

Vihreiden Satu Hassi oli äänestyksen tulokseen sen sijaan tyytyväinen.

”Nykyisellään päästökauppa ei täytä tehtäviään. Tavoitteena on ohjata yritykset ja muutkin valitsemaan puhtaampia vaihtoehtoja.”





Lama
romutti hinnat



Alun perin komissio esitti jo viime vuoden heinäkuussa 900 miljoonan päästöoikeuden huutokaupan siirtämistä nykyisen päästökauppakauden lopulle vuoteen 2020.

Esityksen tavoitteena on nostaa päästöoikeuksien hintaa markkinoilla, jotta yrityksille syntyisi kannuste investoida vähäpäästöiseen tuotantoon. Talouskriisin takia päästöoikeuksien hinta on pudonnut ennätysalhaiselle tasolle.

Euroopan parlamentti kuitenkin kaatoi esityksen huhtikuun täysistunnossaan. Sen jälkeen se palautettiin ympäristövaliokuntaan, jossa esitykseen tehtiin pieniä lievennyksiä. Nyt täysistunto päätyi hyväksymään lähes alkuperäisen kaltaisen esityksen.

Esitys vaatii vielä EU:n jäsenmaiden hyväksynnän. Vaa’ankieliasemassa on Saksa, jonka hallitus on jakaantunut kysymyksessä.



”Uusiutuvan energian
tuet vääristävät ”



Niin teollisuus kuin ympäristöjärjestötkin ovat lobanneet meppejä kiivaasti. Äänestyksen alla myös 12:n EU-maan ympäristöministerit lähettivät europarlamentaarikoille avoimen kirjeen, jossa mepeiltä vaadittiin tukea päästöoikeuksien hinnankorotuksille.

Allekirjoittaneiden joukossa oli Suomen ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.)

”On erittäin valitettavaa, että hallitus haluaa tällä tavalla nostaa suomalaisen vientiteollisuuden kustannuksia”, Korhola arvostelee.

Kokoomusmeppi on suhtautunut EU:n ilmastopolitiikkaan ja uusiutuvan energian tukiin kriittisesti jo pitkään.

”Päästökauppa voi sinänsä olla toimiva järjestelmä, mutta erilaiset tukijärjestelmät vääristävät energiamarkkinoita, eikä hiilelle muodostu todellista markkinahintaa.”

Korhola korostaa, ettei hän vastusta maaseudun elinkeinojen tukemista, mutta uusiutuvan energian tuet eivät ole siihen oikea keino.



NIKLAS HOLMBERG