Suomenlapinkoiran monimuotoisuuden säilyttäminen

Ota yhteyttä adressin tekijään

Tämä viestiketju on automaattisesti luotu adressista Suomenlapinkoiran monimuotoisuuden säilyttäminen.

Ursula

#1 monipuolisuus...

15.11.2012 05:49

... on tämän rodun rikkaus!!! sitä EI SAA KADOTTAA!!
onhan tämä jo monessa rodussa nähtävissä, että kun aletaan karsia, niin sairaudet ja ongelmat lisääntyy!!!
Ukir

#2 Re: monipuolisuus...

15.11.2012 08:54

#1: Ursula - monipuolisuus

Tämä on juuri se oikea tapa hävittää rotu, tehdä entistä sairaammaksi - MOMIMUOTOISUUS KUNNIAAN - myös ulkonäössä.  Eikö ole jo saatu tarpeeksi pahaa aikaan eri koira roduissa väärällä jalostuksella. Tuo BBC:n dokumentti "Sairaaksi jalostettu" jokunen vuosi sitten on tosia asia kaikkialla maailmassa eri kennelliitoissa ja rotujärjestöissä, myös Suomessaa. Ei yksilöiden pidä esim. ulkonäön suhteen olla toistensa klooneja.

 

 

Sirppa

#3 Monipuolisuus..

15.11.2012 18:08

Adressi keksittiin siksi, että halutaan säilyttää sininen väri suomenlapinkoirassa. Kaikki ymmärtävät, että monimuotoisuuden säilyttäminen on kaikissa koiraroduissa erityisen tärkeää, sinisellä värillä ei ole asian kanssa mitään tekemistä.

Vieras

#4

15.11.2012 18:13

We have a wonderful pretty healthy breed. There is no proof that dilution causes problems in the SLK. If this proposed decision goes ahead we may throw away some genes needed in the breed - we must work to preserve diversity not ban colours because of trendy views (eg saddle, brindle and now the dilutes).
If the Club is concerned about health issues and dilutes why not conduct a comprehensive survey of dilute lines. There are known lines win Australia and Sweden too, who may be able to help input to the survey.
kukkurukuu

#5 älyhoi...

15.11.2012 18:46

...älä jätä!
Pistäkää nyt hyvät ihmiset edes _järkeviä_ adresseja pystyyn! Kuluttakaa aikaanne esim uusien pevisa säädösten parissa enemmän, kun tämmösen asian kanssa mihin meillä loppu viimein ei ole mitään asiaa vaikuttaa. Kukaan EI OLE KIELTÄMÄSSÄ SINISTÄ VÄRIÄ lapinkoirissa, vaan väriä ollaan julistamassa EI TOIVOTUKSIA väriksi. Eihän brindlekään ole toivottu väri ja siitä ei kukaan vouhaa! Minkä takia kukaan ei vouhaa siitä, että porokoirilla ainoat sallitut värit on parkki, musta, musta merkein ja riista. Soopelit, kermat ja keltaiset on kielletty. Ei soopelilla porokoiralla ole mitään sairautta väriinsä, mutta silti porokoira ihmiset osaa olla hiljaa eikä vingu turhia.
Eikö kannattas nyt enemmin perehtyä vaikka tuohon paljon puhuttuun pevisaan? Asetetaan raja arvot lonkille, kyynärille, polville ja silmille. D-lonkkaisia ei käytetä missään nimessä jalostukseen, silmien pitää olla olla terveet ja kyynärät ja polvet pitää tutkia. Eikö meillä tässä olis paljon aiheellisempi adressi. Toivottavasti ajatte aikanaan tuota asiaa yhtä hanakasti kuin "monimuotoisuuden pysymistä rodussa" ja "ei lapinkoira ole trimmattava rotu"
-

#6 Re: älyhoi...

15.11.2012 22:13

#5: kukkurukuu - älyhoi...

Vastaava adressi olisi pitänyt laittaa pystyyn jo siinä vaiheessa kuin ensimmäisiä värejä/kuvioita alettiin syrjiä rotumääritelmässä ulkomuotojalostuksen nimissä. Monimuotoisuus on suomenlapinkoiran paras valtti, eikä yhdellä tai kahdella näyttelytuomarilla pitäisi olla oikeutta päättä, mikä väri on kiva ja mikä ei.  Varsinkin kun perustelut muutokselle on keksimällä keksitty vailla mitään todistettavaa pohjaa.

Ja kyllä, asioihin voi ja pitääkin vaikuttaa. Jokainen joka maksaa jäsenmaksuja rotujärjestölle on oikeutettu sanomaan mielipiteensä asiaan. Yksittäisen jäsenen mielipiteen painoarvo voi olla pieni, mutta useamman on jo pakko ottaa huomioon. Mikä tahansa yhdistys on jäsentensä summa, eikä saisi olla mikään diktatuuri.

Ja mitä lapinporokoiraan tulee: tämä adressi sattuu vain nyt koskemaan suomenlapinkoiraa, tee oma lapinporokoiralle jos sille tuntuu.

pirkko

#7

15.11.2012 22:58

Elämme demokratiassa ja olemme me kaikki Lappalaiskoirat ry:n jäsenent voineet vaikuttaa, ketä on valittu yhdistyksen hallitukseen ja jalostustoimikuntaan - luottakaamme valittuihin henkilöihin ja heidän "ammattitaitoihin" ja tietämykseen - ainakin sinisten koirien jalostuskäyttössä - onko sinisten kantama geeni tarpeellinen ja kannattaako sitä linjata - kantajiahan voi kaikissa sairaissa/ominaisuuksissa käyttää ja säilyttää sitä paljon puhuttua geenipohjaa, koska ne asiat ovat ja pysyvät geenipohjassa tehdään me asialle mitä tahansa.

Anonyymi

#8 meidän monimuotoisuus?

16.11.2012 00:15

Olimmeko olleet liian sinisilmäisiä pitkän aikaa, ehkä. Siitä salavalmistelusta tässä on kyse, ei pelkästään väristä.
Samalla tavoin voivat ajaa D-lonkat ainoiksi oikeiksi!
Meitäkin on moneen lähtöön ja kommenttiin.
lappalaisetx2

#9

16.11.2012 23:24

Meillä paimensukuisissahan jonkun turkin tai kirsun värin suositeltavuus/suosimattomuus ei ehkä niin kovasti hetkauta, kun nämä koirat kuitenkin vähemmistönä näyttelyissä käyvät. Silti osa haluaisi käydä ja se, että ilman perusteluita tietyn värisiä koiria eivät tuomarit saisi "arvostaa" olisi tosi kurjaa heidän kannaltaan, jos muuten olisivat A-luokkaa rakenteeltaan ym. Eniten varmaan tämä ohjeistus tulee näkymään varsinkin ulkomaisten kasvattajien jalostustoiminnassa, koska siellä ns. työpotentiaalia ei voi jalostaa/testauttaa ja koirat ovat enimmältään joko koti- tai näyttelykoiria. Olen ymmärtänytkin, että moni ulkomainen kasvattaja varsinkin on ihmeissään tästä säädöksestä. Edelleen sattumalta näitä sinisiä syntyy ja jotkut saattavat sinisiä jopa yrittää jalostuksessa saada esiin ja toistaiseksi ei ainakaan ole merkkiä, että slk:lla sininen olisi mitään ongelmaa aiheuttanut. Tosin; aikoinaanhan lapinporokoira- ja suomen lapinkoirarekisteriin valittiin samasta pentueesta lyhyt- ja pitkäkarvaiset pennut toiseen tai toiseen;) Yhteisiä esi-vanhempia molemmissa ja harmittaa, että aikoinaan slk joutui pystykorvien kanssa samaan porukkaan...
Siis, mikä ottaa kaaliin: rotujärjestön hiljaa, ilman jäsenistöltä ja kasvattajilta, mitään kyselemättä jälleen tällainen päätös, joka voi vaikuttaa rodun tulevaisuuteen. Ei siinä geenissä varmaankaan ole ainoastaan sen värin määrävä osa, saatetaan hävittää muitakin ominaisuuksia koirarodussa, jonka onni on ollut juurikin monimuotoisuus ja "maatiaisuus"!