Vastustamme Jokelan aseman lakkautusta

Kommentoitu viesti

Heikki Kaaranen
Vieras

#30 Jokelan aseman säilyminen on periaatekysymys

18.12.2010 13:33

Aivan ensiksi voi kysyä, miten paljon VR:ään yrityksenä voi luottaa? Jokaisella on kokemuksia siitä, että junien aikataulut ovat lähinnä viitteellisiä. Jokelan aseman tapauksessa erityisen ärsyttävää on se, että muutospäätös valmisteltiin salassa ja se tuli julkisuuteen vahingossa. Tämä muistuttaa minusta paljolti Vanhas-Matin hallituksen tiedotuspolitiikkaa: keskeneräisistä asioista ei keskustella varsinkaan niiden tahojen kanssa, joihin tuleva päätös vaikuttaa.

Eilisessä (17.12.2010) Keski-Uusimaa -lehdessä VR ilmoitti yhden johtajansa suulla, että muutos ei vaikuta liikenteeseen. Tähän väittämään ei kannata uskoa. Kun asema poistuu ja tilalle tulee seisake, niin se on seisake muiden seisakkeiden joukossa. Valtion rahatilanne on sellainen, että lisäraiteiden saaminen pääradalle saattaa hyvinkin lykkääntyä. Jos ja kun näin käy, on VR:llä suuri kiusaus saada rukattua aikatauluja sillä, että junat eivät pysähdykään enää kaikilla asemilla. Ensimmäisenä pysähtymispaikoista tipautetaan pois seisakkeet. Siinä vaiheessa Jokelan seisake on todellakin vain yksi seisake muiden seisakkeiden joukossa. Jokainen voi itse tykönään miettiä, minkälaiset liityntäpysäköintimahdollisuudet ovat Järvenpäässä ja Hyvinkäällä, jos rautahevon kyydissä haluaa työmatkansa tehdä.

Jos oletetaan, että VR tekee päätöksiä liiketaloudellisin periaattein, pitäisi päätöksen tueksi löytyä nyt lukuja. Uskoisin, että valtaosa Jokelan aseman käyttäjistä kulkee 30 päivän lipulla Helsinkiin. Jos näitä lippuja menee luokkaa 1500-2000 kpl kuussa ja kaikki muut liput siihen päälle, puhutaan satojen tuhansien eurojen kokonaislaskutuksesta. VR:n "säästö"päätös minimoi ainoastaan asemarakennuksen käyttökulut. Ulkopuolisen toimijan on edelleenkin aurattava ja hiekoitettava laiturit, ja asemapäällikkö siirtyy muihin tehtäviin. Mitähän tässä mahdetaan säästää? En millään pysty uskomaan, että Jokelan asemarakennuksen ylläpitokulut olisivat satoja tuhansia euroja vuodessa. Väistämättä alkaa miettiä, onko päätöksen takana joitakin muita vaikuttimia, esimerkiksi tuo aiemmassa kappaleessa maalaamani visio.

Jokelan alueen kaavoituksessa on varauduttu tuhansien ihmisten kasvuun ja nämä suunnitelmat ovat linjassa maakuntakaavojen kanssa. Maakuntakaavoissa on puolestaan otettu huomioon kestävän kasvun perusteet ja julkisten liikennevälineiden suosiminen. Näistä ensisijaisen tärkeiksi on katsottu päärata ja sen varteen sijoittuvat asuin- ja työpaikka-alueet. Tätä taustaa vasten tarkasteltuna VR:n järjestelmällinen pyrkimys huonontaa palvelutasoaan kaikilla mahdollisilla keinoilla ei oikein mahdu arkijärkeen. Kemijärvi, Iisalmi ja Pietarsaari ovat eri tapauksia ja niiden asemien liikenne vaihtelee kausiluontoisesti mahdollisesti paljonkin. Jokelan aseman kautta kulkeva liikennevirta on tasainen ja tuottoisa kautta vuoden. Lisäksi on yleisessä tiedossa, että pääkaupunkiseudun lähiliikenne on VR:n rahasampo, kaukoliikenteen tuotot ovat huomattavasti epätasaisemmat.

Näillä perusteilla tarkastellen Jokelan aseman muuttaminen seisakkeeksi on minusta nähden sekä taloudellisesti että muilla perustein täysin järjetön teko, jota aseman käyttäjien ja Jokelan asukkaiden kannattaa vastustaa viimeiseen asti kaikin käytettävissä olevin keinoin.

Lämpimät kiitokset kaikille tähänastisille allekirjoittajille! Toivon, että listalle löytyy vielä rutkasti lisää nimiä. Tämä adressi on yksi niistä keinoista, joilla VR voidaan painostaa harkitsemaan uudelleen Jokelan asemaa koskevaa päätöstään.

Vastaukset

Jori Porspakka
Vieras

#49 Re: Jokelan aseman säilyminen on periaatekysymys

2010-12-19 11:21:37

#30: Heikki Kaaranen - Jokelan aseman säilyminen on periaatekysymys 

Hyvä ja asiallinen kirjoitus adressin perustajalta. Lisäksi kaiken näiden (muidenkin "valtion kruununjalokivien")yhtiöiden/yhtymien palvelujen/työpaikkojen alasajo, kertoo  nykypäättäjien suunnattomasta välinpitämättömyydestä, kansalaistensa palveluihin tai työpaikkoihin.

Ja olemmehan saaneet kuulla, että rautateiden lähiliikenteeseen, on avattu yksityisten toimijoiden mahdollisuus hotaa raideliikenettä.

VR yhtymähän on saanut valtakirjan toiminnalleen eduskunnan poliitikoilta (2008 yhtiöjärjestystä muutettiin ) ja yhtymän johtoryhmä  toteuttaa "bisnestään" liikenne ja viestintäministeriön toimialaan kuuluvana  yhtymänä.

Siis kansanedustajat, - korjatkaa pikaisesti VR yhtymän johtoryhmän huonot päätökset.