naimalakko

Kommentoitu viesti

sannavain

#334 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Lapsista ja avioitumisesta

17.06.2011 11:57

#330: Yksi ääni meni muualle - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Lapsista ja avioitumisesta

"eri yhteiskuntien perusyksikkönä on ollut miehen ja naisen välinen sopimus perheestä."

Ja oliko ainoa hyväksymäsi perhemalli miehen, naisen ja näiden biologisten jälkeläisten muodostama yksikkö?

"Olen kyllä keskustelussa ilmaissut kantani kysymiisi asioihin, ei kai itseä tarvitse toistaa?"

Hedelmöityshoidot ja adoptio kiellettävä ja avioliitto sallituksi vain ilman lääketieteellistä tukea lisääntymään kykeneville?

"en ole kuullut vieläkään minkä takia pitäisi avioliiton lähtökohtaan tehdä täyskäännös."

Epäsuhta avioliittolain ja parisuhteen rekisteröintiä sääntelevän lain välillä on nykymuodossaan syrjivä. Parisuhdelain perustelut parisuhdeinstituutioiden eroavaisuuksien suhteen eivät ole pätevät. Perustuslaki kieltää henkilöiden asettamisen eri asemaan ilman hyväksyttävää syytä. Todistustaakka nykytilanteen syrjimättömästä luonteesta on sinulla. Tähän mennessä perusteiksi on tarjoiltu vain perinteitä ja biologista lisääntymistä.

Vastaukset

Lain mukaan

#341 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Lapsista ja avioitumisesta

2011-08-03 17:50:59

#334: sannavain - Perustuslaki kieltää henkilöiden asettamisen eri asemaan ilman hyväksyttävää syytä. Todistustaakka nykytilanteen syrjimättömästä luonteesta on sinulla.

Jos ylipäätään kellään on todistustaakka, kumma ettei ketään ole haastettu oikeuteen. Jokatapauksessa on helppo todeta tuokin. Perustuslain Yhdenvertaisuus pykälässä lukee:

"Sukupuolten tasa-arvoa edistetään .. sen mukaan kuin lailla tarkemmin säädetään."

Avioliittolaki on säädetty miehen ja naisen välille. Ei kukaan voi syyllistyä lain mukaiseen syrjintään, kun tasa-arvo toteutuu sukupuolten välillä, mutta myös lain mukaan.

Perustuslain Yhdenvertaisuus pykälä koskee yksilöitä. Millä varjolla yksilö ei olisi tasa-arvoisessa asemassa? Ei edes mitään alla kuvattua voi soveltaa homoseksuaaliseen parisuhteeseen. Käsitin, että se ei ole terveydentila, eikä se ole ainakaan mm. ikä, alkuperä, kieli, uskonto. Jos syrjintä pykälä koskisi muitakin kuin yksilöitä, voisi siltä osin, mitä laissa ei ole säädetty ajatella olevan oikeudellista velvoitetta, mutta näin ei ole. Parisuhdetta ei voi syrjiä lain mukaisessa käsityksessä, vaan yksilöitä.

"Ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa eri asemaan sukupuolen, iän, alkuperän, kielen, uskonnon, vakaumuksen, mielipiteen, terveydentilan, vammaisuuden tai muun henkilöön liittyvän syyn perusteella."

Kun perustuslain perusoikeudet koskevat yksilöitä, on laillisuutta ja todistustaakkaa varten tarkasteltava parisuhteita ja yhteisöjä koskevia lakeja. Avioliittolaki on yksi näistä laista, mutta se on miehelle ja naiselle. Laki rekisteröidystä parisuhteesta koskee rekisteröityjä pareja. Jos homopari ei rekisteröidy, he ovat lain edessä yksilöinä siltä osin kuin tiettyjä asioita koskevissa laissa ei erikseen ole muuta säädetty. Tuossa laissa rekisteröidystä parisuhteesta ei käsitellä syrjintää.

Mistä syrjintää vastaan pitäisi todistaa? Kansanedustajat toimivat lain mukaan, kun toimivat perustuslain mukaan. Mikään parisuhdelaki ei ole perustuslain vastainen.