Ei aurinkovoimalaa Lopen Vojakkalaan Kalattomannummelle ja Kyläntaustanmaalle

Helios Nordic Energy Finland Oy:n Lopen Glendoran aurinkovoimalan suunnittelutarveratkaisuhakemusta koskien haluamme julkituoda seuraavaa:

Vahvaan paikallistuntemukseen, maankäyttöä ohjaavaan kaavoitukseen ja maankäyttöja rakennuslakiin sekä valtakunnallisiin suosituksiin vedoten toteamme, että suunniteltua aurinkovoimalarakentamista Kalattomannummelle ja Kyläntaustanmaalle ei pidä sallia.

Hakemuksen mukainen rakentaminen johtaisi vaikutuksiltaan merkittävään teollisen mittaluokan rakentamiseen ja täyteen ristiriitaan maakuntakaavan ohjaaman maankäytön kanssa. Alue pitää säilyttää kokonaisuudessaan rakentamattomana alueen luontoarvoja kunnioittaen.

 

PERUSTELUT:

1.

Kalattomannummen ja Kyläntaustanmaan alue on yhtenäistä metsätalousaluetta, jolle on vakiintunut poikkeuksellisen laajaa paikallista virkistys- ja retkeilykäyttöä jo vuosikymmenten ajan. Myös maakuntakaavassa alueen arvo on tunnustettu, ja Kalattomannummen alue on merkitty maa- ja metsätalousalueeksi, jolla on erityistä ulkoilun ohjaamistarvetta. Kalattomannummen alueen läpi kulkee mm. merkityt Ilvesreitit, mutta tämän lisäksi paikalliset käyttävät alueen muuta tiestöä ja polkuverkostoja. Myös Lopen kunta on panostanut alueen ulkoilureitistöjen kehittämiseen. On todella ristiriitaista, jos samalle alueelle nyt sallittaisiin teollisen mittaluokan rakentaminen. Ulkoilu teollisuusalueen verkkoaitojen välissä ei suo sitä virkistystä, jota luonnossa liikkumiselta haetaan.

Yhtenäisenä metsätalousalueena säilynyt alue ja sen viereiset suojelualueet ovat myös merkittäviä eläimistölle: suunnitellut hankealueet on merkitty Kanta-Hämeen ekologisen verkoston selvityksessä luonnon ydinalueeksi. Jäljistä päätellen mm. hirvet kokoontuvat alueelle isoina laumoina talviaikaan.

 

Suunniteltu teollinen voimalarakentaminen pirstoisi alueen ja rajautuisi suojeltuun Kyläntaustanjärvien Natura 2000-alueeseen sekä Kalattoman lampien geologisesti arvokkaaseen muodostelmaan. Hankkeen luontoselvityksissä näihin arvokkaisiin alueisiin rajautuvia hankealueita käsitellään täysin erillisinä, ottamatta huomioon vaikutuksia viereisiin alueisiin. On selvää, että luonnonpaine rakentamattomiin osiin muuttuu täysin, jos viereiset isot alueet on rakennettu ja verkkoaidalla rajattu. Väistämättä viereen rakentuva teollisuusalue vähentää myös suojeltujen alueiden luontoarvoja.

Suunnitellut voimala-alueet ovat Hämeen Härkätien valtakunnallisesti arvokkaan maisema-alueen läheisyydessä, sekä toiselta puolelta alue rajautuu Punelian-Kaartjärven kulttuurimaisemaan.

 

2.

Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan rakentamisen on missä tahansa kohteessa oltava ”sopivaa maisemalliselta kannalta” eikä rakentaminen saa vaikeuttaa ”erityisten luonnon- tai kulttuuriympäristön arvojen säilyttämistä eikä virkistystarpeiden turvaamista”. Rakentaminen suunnittelutarvealueella ei myöskään saa johtaa vaikutuksiltaan merkittävään rakentamiseen (MRL 137 §). Merkittävällä rakentamisella tarkoitetaan ympäristöstään täysin poikkeavaa rakentamista. Maankäyttö- ja rakennuslain 117 § asetetaan myös rakentamiselle yleinen vaatimus siitä, että “rakennuksen tulee soveltua rakennettuun ympäristöön ja maisemaan sekä täyttää kauneuden ja sopusuhtaisuuden vaatimukset.

 

Tässä hankkeessa suunniteltu teollisen mittakaavan voimalarakentaminen ei sovellu alueen nykyiseen luonteeseen, mutta ei myöskään maakuntakaavan linjauksiin eikä edellä mainittuihin maankäyttö- ja rakennuslain pykäliin. Rakentaminen tuhoaisi merkittävän luonto- ja kulttuurikokonaisuuden.

 

3.

Suunnitellut voimala-alueet ovat lähes kokonaisuudessaan tärkeää pohjavesialuetta, jonka pohjavedestä pintavesi- ja maaekosysteemi on suoraan riippuvainen. Pohjavedet purkautuvat alueelta sekä Kaartjärveen että Pääjärveen. Kalattoman alueella olevat lammet ovat pohjavesi-/lähdepohjaisia ja pohjavesi on näiden lähettyvillä niiden pinnankorkeuden tasolla.

Teollisen mittaluokan rakentaminen ja maaston muokkaantuminen kymmenien hehtaarien alalla lisää pohjavesiraportinkin mukaan sameutta, ja vaarassa ovat kaikki läheiset vesistöt. Ko. raportti kuitenkin vähättelee rakentamisen vaikutuksia, pohjautuen teoreettisiin laskelmiin, ilman todellista tietämystä paikallisesta vesitaloudesta ja toimien vaikutuksista.

Hakemuksessakin esitetyt riskit pohjaveden laadulle on otettava tosissaan. Teollista voimalaa ei pidä tärkeälle pohjavesialueelle rakentaa.

Huomattava on, että alueen pohjavedestä ovat riippuvaisia myös kaikki lähiseudun kiinteistöt, sillä näissä on omat talousvesikaivot. Puhdas vesi on elämän edellytys!

 

4.

Ympäristöministeriössä on linjattu aurinkovoimarakentamista: metsämaan merkittävää käyttöä aurinkovoimaan pyritään välttämään.” (https://ym.fi/aurinkovoimarakentaminen). Helioksen suunnitelmat ovat tämän ohjeen kanssa ristiriidassa - koko suunniteltu voimala-alue on metsätalousaluetta. Metsän kaataminen vaikuttaa hiilitaseeseen suoraan hiilinielua pienentäen.

 

Annetaan tämän Vojakkalan Kalattomannummen ja Kyläntaustanmaan yhtenäisenä ja rakentamattomana säilyneen ainutlaatuisen alueen pysyä rakentamattomana edelleen - aurinkovoimaloille kyllä löytyy järkevämpiä paikkoja jostain muualta.

 

Vojakkalalaiset ry,

sekä aluetta arvostavat kansalaiset


Vojakkalalaiset ry /Sisko Savolainen    Ota yhteyttä adressin tekijään

Allekirjoita tämä adressi

Allekirjoittamalla hyväksyn sen, että Vojakkalalaiset ry /Sisko Savolainen näkee kaikki tällä lomakkeella antamani tiedot.


Annan suostumukseni siihen, että tällä lomakkeella antamiani tietoja käsitellään seuraavissa tarkoituksissa:




Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…