Mouhijärven lukion ja Äetsän Sarkia-lukion jatkumisen puolesta

haista pasa

#1 haistakaa hanuri

13.10.2012 08:36

kyllä nuo pienet lukiot saa ja kuuluukin lakkauttaa.ei mitään tekoa tommosilla. Haistakaa...
Troll

#2 Vammalainen

14.10.2012 19:12

Kommentistasi päätellen olet joku vammalalainen... Suututtaako kun laitammekin kampoihin että ette saisikaan omaa uimahallia vammalaan? :p

juha rosenberg

#3 Tamperelainen

14.10.2012 21:51

sarkia on koulu jolla ei yksinkertaisesti ole enää käyttöä, Oikea päätös valtuustosta lopettaa tämä läävä. JR seisoo sanojensa takana
Uotsolan Kasvatti

#4 Kotipaikkakuntalainen

15.10.2012 10:40

Heti alkuun sanon, että en voi puhua kuin Mouhijärven Lukion puolesta, sillä Sarkiaan en ole koskaan tutustunut.

Mutta Mouhijärven Lukio on kriittinen osa meidän pienta paikakuntaamme. Mouhijärvi on kasvukeskus ja yksi parhaimmista syistä tähän ja yksi suurimmista edellytyksistä tähän, on koulutuksen saatavuus aina päiväkodista, ala- ja ylä-asteiden kautta lukiokoulutukseen asti. Mikäli Lukio Mouhijärveltä lakkautetaan, niin odotettavissa on aiemmin mainitun kasvun hidastuminen ja pysähtyminen, joka sitten muuttuu poismuuttotrendiksi.

Kaikkien tulisi ottaa huomioon, että kahden pienen lukion sulkeminen ei auta Sastamalaa kokonaisuutena. Koska nämä koulut ovat pieniä, ei niiden sulkemisesta saada merkittäviä säästöä. Melkeimpä päinvastoin, koska suurin osa lukiokoulutuksen haluavista eivät tule menemään Vammalaan, vaan Mouhijärven Lukion oppilaat luultavimmin hakeutuvat mieluummin Nokian ja Tampereen kouluihin ja Suodenniemeläiset varmaankin Laviaan.

Ja vaikka sattuisikin olemaan oppilaita, jotka "suostuisivat" tai haluaisivat sitten suorittaa lukion Vammalassa, niin opiskelijoiden koulumatkustuksesta koituvat kustannukset tulevat suuremmaksi lisäkustannukseksi Sastamalalle kuin koskaan ennen.

Ja tarvitseeko edes tuoda esille se, että mikäli lukio suljetaan, ylä- ja ala-asteiden opettajien pätevyys tulee kärsimään, sillä pätevät opettajat muuttavat jonnekkin, missä he saavat riittävän määrän tunteja palkkaansa varten, sillä peruskoulun tunnit eivät sitä tee.

Joten mitäs jos nyt kuopataan taas tämä aikomus sulkea pikkukoulut, sillä näin viimeiseksi mainitakseni, eikö jo Sastamalan kuntaliitosta suunniteltaessa todettu niiden tärkeät roolit ja säilytystarpeet?
Sastamalassa 24.10.2012 OAJ:N SASTAMALAN PAIKALLISYHDISTYKSEN HALLITUS

#5 OAJ:n Sastamalan paikallisyhdistyksen lausunto Sastamalan lukiokoulutuksen järjestämissuunnitelmasta

25.10.2012 06:42



Opettajayhdistyksen mielestä lukioverkkoselvitys on tehty liian yksipuolisesti ja yhden lukion malliin keskittyen.
Selvityksen lähtökohta oli selvittää lukiokoulutuksen järjestämisen vaihtoehtoja, kuitenkin kyseessä on itse asiassa koko Sastamalan kouluverkkoa koskeva selvitys. Vaikutukset ovat perusopetuksen puolelle jopa laajemmat kuin lukiokoulutukseen – muutokset koskisivat keskittämisvaihtoehdon toteutuessa 229 peruskoulun oppilasta ja vain 102 lukiolaista.
Alakoulujen luokkia lopetettaisiin neljästä alakoulusta ja kaksi (Keikyä ja Uotsola) suljettaisiin lopullisesti. Yhteensä kymmenen luokan oppilaat menettäisivät koulunsa. Vastaanottavien koulujen ryhmäkoon keskiarvo nousisi 27,3 oppilaaseen. Vastaanottavien koulujen tilat vaativat investointeja, jotta ne olisivat opetussuunnitelman vaatimusten mukaisia. Esimerkkinä voidaan mainita Pehulan koulun käsityötilat.
Opettajayhdistys kummastelee, miksi asiassa halutaan edetä näin nopeasti päätöksentekoon asti ennen kuin pienten lukioiden valtionosuuden kohtalosta on mitään todellista tietoa. Tiedotusvälineiden mukaan näyttää siltä, että lukion koko ei olisi ainoa korotetun valtiontuen peruste. Esimerkiksi palvelujen kattava saatavuus ja koulumatkan kohtuullinen pituus voisivat vaikuttaa tuen saamiseen.
Aikataulu pienten lukioiden lakkauttamiseksi näyttää aivan liian kireältä sekä oppilaiden että opettajien uudelleensijoittelun kannalta. Opettajayhdistyksen hallituksen mielestä asiassa on syytä ottaa aikalisä.
Nyt suunnitellut toimenpiteet vaikuttaisivat yhteensä 330 oppilaan koulunkäyntiin. Yhden lukion mallissa ryhmäkoot kasvaisivat lähelle kolmeakymmentä, kun valtakunnallinen keskiarvo on 22 opiskelijaa. Toteutuessaan suunnitelma vaikuttaisi muutoksina kymmenien opettajien työhön virkajärjestelyinä ja 3,5 opettajan työt loppuisivat kokonaan. Ovatko selvityksen vaikutuksiltaan järeät muutokset tarpeen 35.000 euron säästämiseksi? Etenkin kun verkostolukio on jo osoittautunut hyvin taloudelliseksi tavaksi järjestää lukiokoulutus.
Opettajayhdistys edellyttää, että hallitusohjelman linjauksia toisen asteen koulutuksen järjestämisestä noudatetaan myös Sastamalassa. Yhteistyötä esimerkiksi ammattilukion kehittämiseksi tulee jatkaa kuten ennenkin. Kuitenkin lukiokoulutusta ja ammatillista koulutusta tulee hallitusohjelman mukaan kehittää erillisinä koulumuotoina, myös hallinto tulee pitää erillään.
sadgers

#6

25.10.2012 19:30

Mouhijärven lukio on ihan paras paikka, opettajat on kivoja ja heillä on aina aikaa oppilailleen, ja se jos joku on nykyään harvinaista!!
ora

#7 ora pro nobis

26.10.2012 14:55

Keskittävät voimat, kok, sos, vihreät, vievät lähipalvelut. Ne kokoavat suuria kokonaisuuksia ja bparantavat tuottavuutta. Polku on selvä ja vaalipäivän jälkeen tulee vielä selvemmäksi.
Leponiemi

#8

29.10.2012 22:46

Mielenkiinnolla odotan ratkaisua uudelta valtuustolta, ratkeileeko puolueiden rivit?
läheltä asiaa seuraava

#9

30.10.2012 22:14

Mouhijärven lukion kaltaiset pikkulukiot ovat hyvin tärkeitä, sillä kaikkea koulutustarjontaakaan ei voi sijoittaa vain Vammalan keskustan alueelle.

Sivuston ylläpitäjä on poistanut tämän viestin (Näytä tarkemmat tiedot)

31.10.2012 06:59


sattuiko vaan huono aika

#11 Kysykää myös oppilailta

03.11.2012 22:03

Oi mitä onnea jos aikanaan ei mouhijärven lukiota olisi ollut. Olisi päässyt ihmisten ilmoille. Kauhea paikka oli, ja osin ihan epäpäteviä opettajia, mat/fys/kem. Mutta myös hyviä! Kiitos esimerkiksi Eila Heimoselle.