VETOOMUS PÄÄTTÄJILLE: MIELENTERVEYSONGELMIEN OIREIDEN SIJAAN HUOMION TULEE KOHDENTUA NIIDEN JUURISYIHIN - YHTEISKUNNALLISIIN ONGELMIIN JA PERUSTAVANLAATUISEEN TURVATTOMUUTEEN
Allekirjoitukset, joissa on kommentti mukana
#604
Itsekkyyden arvopohja on ohjannut yhteiskunnan rakenteiden kehittymistä ihmismielen tuhoavan suuntaan. Päätösten tulee muuttua, arvovalintojen tulee muuttua, yhteiskunnan tulee muuttua.Hanna Halmeenpää (Kalajoki, 11.09.2022)
#606
Työn kautta todettu...menetämme kokonaisia sukupolvia ja kyse on vaan siitä, että asiat pääsee ammattilaisen kanssa purkamaan, ohjatusti ja systemaattisesti. Lisää psykologiopiskelupaikkoja, terapeutit terveyskeskuksiin ja työllisyyspalveluihin!RIITTA Nyberg (Joensuu, 11.09.2022)
#644
Aiemmin työhallinnossa työskennelleenä ja nyt työterveyhuollossa psykologina ja psykoterapeuttina todellakin pidän tämän adressin sanomaa tärkeänä. Voimavaroja pitää suunnata yhteiskunnan rakenteellisiin, mielenterveyttä heikentäviin tekijöihin pitää vaikuttaa (esim työolot, perheiden psykososiaalinen tuki). Samaan aikaan mielenterveyspalveluita pitää parantaa: psykiatrien, hoitajien ja psykologien työolojen pitää olla sellaiset, että he pysyvät työssään psykiatrian poliklinikoilla. Heidän pitää itse voida vaikuttaa työoloihinsa.Arja Ahoniemi (Helsinki, 20.09.2022)
#649
Mielenterveysasiat ja lasten- ja nuorten jonotus palveluihin on saatava välittömästi hoidettua kuntoon.Esa Jääskö (Rovaniemi, 02.10.2022)
#663
Kustannukset ovat paljon pienemmät hoitaessa juuri syitä ja varhaisessa vaiheessa kuin myöhemmin ja laajassa mitassa, jossa tilannetta ei pystytä enään hallitsemaan ja seuraukset ovat monesti traagisia. Peruslait näihin jo pohjautuu mutta ne jää käytännössä toteutumatta. Viranomaiset eivät edes tiedä oikeuksistaan, velvoitteistaan ja vastuustaan tämän aihepiirin saralla.Jenni Salminen (Virrat, 09.11.2022)
#671
Nuorten mielenterveysongelmien juurisyyt on huomioitava paremmin jatkossa ja mietittävä, miten voimme parantaa lapsuuden ja nuoruuden turvallisuutta ja hyvinvointia.Jani Lakanen (Jyväskylä, 15.02.2023)
#686
Toivon ennenkaikkea tukea vanhemmuuteen - mikä olisi "aikuisten neuvola" - malli jossa lapsen saavat aikuiset oppisivat olemaan vanhemia lapsilleen ja pitämään myös itsestään huolta. Kukaan meistä ei ole valmis vanhemmaksi ja me kaikki tarvitsemme siihen apua.Heikki Huovinen (Jyväskylä, 23.02.2023)
#691
Tämän adressin aihe ja sanoma on yksi tärkeimmistä asioista! Toivon todella näiden asioiden ymmärtämistä ja eteenpäin viemistä.Miia Huovinen (Jyväskylä, 23.02.2023)
#699
Erittäin tärkeää lähteä selvittämään juurisyitä ja auttaa niiden käsittelyssä, jotta oireilu saadaan loppumaan.Susanna Simonen (Helsinki, 26.02.2023)
#709
Kaivataan vastuunottoa ja yhteistä tahtoa hoitaa asiaa parempaan päin!Harri Nieminen (Muurame, 08.03.2023)
#712
Samoin fyysinen terveys, jota ei toki aivoterveydestä ole mahdollista erottaa. HA, DM2, kolesterolit, uniapnea. Tämä jo sadoilla tuhansilla ilmenevä, yleistyvä ja tuttu kombo. Jonka ehkäisyn ja hoitamisen sijaan ihmiset lääkitsevät lähinnä huonoja elämäntapojaan. Käytössä on yhä paremmat lääkkeet, jotka mahdollistavat hengissä pysymisen täysin välinpitämättömänä esim. ruokavaliosta ja fyysisestä aktiivisuudesta.Samalla sairaudet kuitenkin jäytävät taustalla ihmisen henkisesti ja fyysisesti toimintakyvyttömäksi, jopa kyvyttömäksi huolehtimaan omasta lääkehoidostaan. Lääkityksiä joudutaan lisäämään. Lääkevirheet, haitta- ja yhteisvaikutukset vain lisääntyvät. Monimutkaistuvaa, kallistuvaa lääkehoitoa ei yhä sairaampi potilas enää osaa toteuttaa suunnitellusti >> kulujen lisäksi puhkeaa lisää vaikeasti hoidettavia sairauksia ja oireita.
Mekanismi on sama: sairauden aiheuttajaan, elämäntapaamme ei puututa. Vaan nopeimmilla, halvimmilla keinoilla sen seurauksia ja oireita pyritään yhä raskaammin hillitsemään ja peittämään. Tästä aiheutuu vain joukko liitännäissairauksia ja niiden hoitojen entisestään paisuvat kustannukset. Yksittäisten sairastuneiden lisäksi romahtaa terveydenhuoltojärjestelmä ja kansantalous. Joita puolestaan varojen ja keinojen loppuessa koitetaan hoitaa kiristämällä ilman korvausta jo 110% teholla toimivasta hoitohenkilökunnasta lisää tehoja. Jokaisen hoitotyöntekijän katketessa aiheutuu yksi sairastunut lisää, lisää kuluja, lisää hoidettavia, vähemmän hoitajia, vähemmän veronmaksajia.
Katri Sajama (Tampere, 21.03.2023)
#720
PsykoterapeuttiJaakko Helander (Kirkkonummi, 14.11.2023)
#731
Nyt tuli todella tärkeää asiaa. Olen tästä taistellut 50 vuotta yhteiskunnassa alkaen päiväkodeista, joissa tein päätyöni. Oli aivan mahdotonta saada lasten oikeuksia käytännössä toteutettua lapsen kehtystasoa vastaavasti. Esim. leikin mahdollistaminen, mikä tuntuu omituiselta, liikunnan estäminen, penkittäminen. Näistä myös tutkittua tietoa. Työurani oli 1976 - 2011, mutta en usko, että hirveästi muuttunut käytänteet, lasten oireet kertovat totuutta.Raija Naumanen (Tampere, 14.11.2023)
#732
Etsivän nuorisotyön ja työpajojen rahoitusta pitäisi lisätä ja lisää rahaa kohdistaa matalankynnyksen palveluihin sekä nuorille että aikuisille. Monesti ongelmien paheneminen pysäytetään tehokkaalla ennaltaehkäisevällä työllä ihan konkreettisissa asioissa esim autetaan oikeisiin palveluihin pääsemisessä ja sanoitetaan byrokratiaa. Ratkaisu ei ole että kaikki siirretään digitaalisiksi palveluiksi. Kaikilla ei ole taito niitä käyttää tai edes varaa hankkia välineitä esim. Älypuhelinta. Väliinputoajia syntyy kun ei anneta kaikille mahdollisuutta pysyä mukana vähentämällä matalankynnyksen tuki ja ohjauspalveluita.Kirsi Päivinen (Vaasa, 14.11.2023)
#737
Mitä enemmän vähäosasilta leikataan, sitä enemmän mielenterveysongelmat lissäntyvätVesa Jalovirta (RENKO, 15.11.2023)