Lohikosken lähikirjasto tulee säilyttää
Allekirjoitukset, joissa on kommentti mukana
#206
Ehdottomasti säilytettävä. Kirjaston läheisyys oli yksi valintaperusteemme viisi vuotta sitten Haminasta Lohikoskelle muuttaessamme.Seppo Föhr (Jyväskylä, 06.11.2024)
#208
Kirjaston lopetus olisi kohtuuton haukkaus lasten oppimisesta ja kehityksestä.Vastuuton leikkauskohde tulevaisuudelta.
Tatu Rentola (Jyväskylä, 06.11.2024)
#245
Lohikoski tarvitsee kirjastonsa. On koulun yhteydessä oikein toimiva ja tarpeellinen "olohuone" ja lähipalvelujen tarjoaja. Kohta 50 vuotta olen tätä kirjastoa käyttänyt. Väärästä päästä ollaan säästöä ottamassa, jos se otetaan pois lapsilta ja vanhuksilta ja yleissivistyksestä.Miia Martikainen (Jyväskylä, 06.11.2024)
#273
Lähikirjasto on turvallinen ja lämmin kohtauspaikka.Anne Pellinen (Jyväskylä, 11.11.2024)
#278
Kirjasto on TÄRKEÄ PAIKKA KAIKENIKÄISILLE lohikoskelaisille!!! Sitä ei saa lopettaa nyt eikä tulevina vuosina.Saatte Lohikoskella ja Heinälammella asuvat ihmiset iloiseksi, jos nostatte veroprosenttia 0,1 % ja käytätte sillä tavalla saatavasta 3 miljoonasta eurosta 44000 euroa Lohikosken kirjastoon.
Vähän hassua on se, että kaupungin kirjasto joutuu maksamaan tilavuokraa kaupungin koululle. Jokainen koululuokka pitää kuitenkin yhden oppitunnin kirjastossa joka viikko. Sellaiset äidinkielen tunnit eivät olisi mahdollisia, jos pitäisi matkustaa 4 km:n päähän joka viikko.
Suvi Ranttila (JYVÄSKYLÄ, 11.11.2024)
#283
En ole Lohikoskelainen, mutta pieneltä paikkakunnalta, jossa toistaiseksi on kahdessa kylässä kirjastot, joista varmasti joudumme mekin vielä tappelemaan kynsin ja hampain niiden säilymisen vuoksi.Voin silti puhua kokemuksesta, kun tärkeät palvelut viedään vaikkapa 40 kilometrin päähän ja siitä, miten moni ei enää kykene tai pääse palvelun pariin, koska on joko ikää, sairautta, vammaa jne, ei ole autoa, ei tuttavaa, joka voisi kyyditä eikä julkiset kulje silloin kun itsellä olisi aikaa mennä. Terveys saattaa estää julkisilla liikkumisen. Tai raha-asiat taksin ottamisen. Olen tullut siihen tulokseen, että päättäjät jotka palveluita haluavat kärsiä eivät ajattele niitä kuluja ja harmia, joita muille asiasta seuraa.
Kirjaston tärkeyttä ja merkitystä omassa kylässä ja kaupungissa ei voi rahassa mitata. Ihmisillä on vapaa pääsy käsiksi lukemiseen, itsensä kehittämiseen ja sivistämiseen, harrastamiseen. Se toimii joillekin kohtaamispaikkana. Iltapäiväkerhot, lukupiirit, nuortenilta, käsityöiltapäivä, leffailtaa.. Asiasta kolmanteen, meidän kylän kirjastossa oli leffailtaa kun heillä oli luvat ja oli kiva. Erikoinen elämys kattella kirjastossa leffaa, mutta tulipahan koettua. Toisen kylän kirjasto on entisessä elokuvateatterissa.
Ja tässä olisi yli 40 kilometrin päässä yksi pääkirjastoista. Koittakaapa arvata tuleeko sinne käytyä, kun ensin laskeskelee paljonko bussilippu sinne tekee. Ja matka kestää noin tunnin suuntaansa. Ei tule. Ennemmin käyn lähempänä. Tuosta toiselta kylältä matkaa pääkirjastolle olisi reippaasti enemmän, joten he kyllä saa pitää tunkkinsa ja tapahtumansa. Miettivätköhän he siellä koskaan, että miksei näiltä kyliltä koskaan osallistu kuin muutama harva tapahtumiin tai käy asioimassa heillä? Heidän pitäisi ja heinä olisin huolissani miksei... Kyse ei ole siitä etteikö meitä pikkukylien asukkaita pääkirjasto kiinnostaisi, vaan kyse on siitä millä ja miten me edes päästäis paikalle. Eikä se bussilipun hinta ole mikään salaisuus, 8 euroa suuntaansa meiltäpäin, muualta tietty enemmän. Jos on oma auto, niin bensakaan ja autosta tulevat kulut eivät nekään ilmaisia ole.
Kyllä kehotan ja toivon, että Lohikoskelaiset jaksavat taistella kirjastonsa puolesta.
Ja kyllä sekin lukemattomuus ja sivistymättömyys näkyy ja osalla purkautuu ongelmakäyttäytymisenä.
Tuija Rautiainen (Joensuu, 13.11.2024)
#291
Lohikosken kirjastoa voi käyttää kaikenikäiset. Itselläni on tallessa vielä ensimmäinen kirjastokortti vuodelta 1967.Suora lainaus Jyväskylän kaupungin talousarviosta vuodelle 2024 ”Kaupunkistrategian 2022-2025 visio ”Jyväskylä on kasvava ja kansainvälinen sivistyskaupunki". Kaupungin toiminta perustuu arvoihin, joita ovat inhimillisyys, vastuullisuus, rohkeus, avoimuus, turvallisuus.”.
Lohikosken kirjasto on tärkeä kaiken ikäisille lapsille ja nuorille. Turvallinen matka lapsilta käydä päiväkodilta ja koulusta, sekä perhepäivähoitajilla lasten kanssa. Muutoin lasten matkat olisi tehtävä linkillä muualle koulun ja päiväkodin aikana, sekä vapaa-ajalla, joka lisää kustannuksia ja lisää turvallisuusriskejä. Lohikosken kirjastossa voi itsenäisesti asioida ensimmäisestä luokasta alkaen, mutta itsenäisesti pieni lapsi ei voi matkustaa bussilla Palokkaan tai kaupungille – lähes kaupungin läpi. Kirjastokäynnistä tulee hankalampi ja mielenkiinto kirjoihin katoaa vaikuttaen samalla lukutaitoon ja usean muun aineen oppiminen hidastuu.
Kirjastoauto on koettu, jonka rajoitettu käyntiaika ei sopinut työssäkäyville. Lyhyessä ajassa koululaiset joutuisivat ahtautumaan kirjastoautoon päiväkotilaisten kanssa, joka olisi ahdasta ja samalla turvallisuusriski.
Lapsenlapseni ovat oppineet lukemaan noin 4 – 5 vuotiaina lainattuna luettujen kirjojen avulla, kun on käyty Lohikosken kirjastossa pienestä pitäen ja myös kirjastoautossa. Edelleen lainaan kirjoja myös päiväkoti-ikäisestä lukioikäisille lapsenlapsille. Kirjastoauton aikataulut kävivät harvoin lasten aikatauluun. Tänään olen palauttamassa 5 heidän kirjoja, sekä 2 omaa ja lainassa edelleen on 4 lasten kirjaa ja 2 omaa kirjaa.
Rollaattorilla ja kepein käyvät henkilöt, jotka eivät pääse kaupungin kirjastoon. Palokan ja kaupungin kirjastoon pääsemiseksi on varattava enemmän aikaa ja matkat maksavat. Ei tulisi lähdettyä ja ei tule käytyä kummassakaan, joten ainoa harrastus loppuisi usealta.
Päättäjien kannattaa harkita, ottavatko päättäjät lasten kustannuksella riskin heidän lukutaidon oppimisen heikkenemisestä ja hidastumisesta, sekä sen vaikutuksen muuhun oppimisen hidastumiseen, sekä turvallisuusriskit. Lohikosken kirjaston tila on hyvän kokoinen lähialueen tarpeisiin. Tilavuokra ei liene kohtuuton verrattuna siihen, kun useita satoja lapsia kuljetetaan muualle kirjastoon koulun tai päiväkodin toimesta ja kustannuksilla. Matka-ajat pitenevät ja matkoihin käytetty aika on poissa muusta opetuksesta tai päiväkodin päiväohjelmasta. Kuten jo totesin, niin iäkkäämmät ja huonojalkaiset eivät pääse kohtuudella muihin kirjastoihin. Jollekin lähikirjasto saattaa olla ainoa viikoittainen sosiaalinen tapahtuma, jossa voi käydä lukemassa lehtiä ja lainaamassa, sekä tilata kirjat turvallisen matkan päähän kodista.
Lohikosken kirjastoon kohdistuvat säästöt ja tulostavoitteet kohdistuvat osaltaan vielä puolustuskyvyttömiin lapsiin ja ikäihmisiin.
Oletan Lohikosken koulun yhteydessä kiinteästi olevan Lohikosken kirjaston tilan vuokran olevan kohtuullinen mukaan lukien kolmen päivän avoinnaoloajan sähkön- ja vedenkulutus, sekä tilan siistiminen. Ilmanvaihtoa on jo vähennetty, kun ilmastointi suljetaan kiinnioloaikoina.
Jotta lapsilta ja iäkkäiltä ei vietäisi tärkeää Lohikosken kirjastoa pois, niin olisiko mahdollista, että kaupungin johtoporras vähentäisi muita edustuskuluja eli kaupungin ylimmän johdon tukitoiminnot, edustus- ja vieraanvaraisuusasiat sekä mahdolliset virastomestaripalvelut tarjoiluihin liittyen hävikkeineen. Matkalaskuissa oltaisiin jatkossa tarkempia, eikä ei enää hyväksyttäisi henkilökohtaisia ravintolalaskuja ja muita edustuslounaita virvokkeineen, jolla kuukausittaisella rahasummalla pienen kirjaston kustannukset saattaisivat tulla katettua lähes kokonaan.
Toivon Lohikosken kirjasto asiaa käsitellessä inhimillisyyttä, vastuullisuutta, rohkeutta, avoimuutta, turvallisuutta.
Kiitän ajastanne, jonka käytitte tämän lukemiseen ja pohdiskeluun.
Terttu Parkkinen (Jyväskylä, 16.12.2024)