VETOOMUS PÄÄTTÄJILLE: MIELENTERVEYSONGELMIEN OIREIDEN SIJAAN HUOMION TULEE KOHDENTUA NIIDEN JUURISYIHIN - YHTEISKUNNALLISIIN ONGELMIIN JA PERUSTAVANLAATUISEEN TURVATTOMUUTEEN
Allekirjoitukset, joissa on kommentti mukana
#210
On aika tarkastella meihin ja teihin kohdistuvaa vaativuutta uudella tavalla. Voisiko tähän asiaan vaikuttaa kokonaisvaltaisemmin yhdessä; tieteen, tiedon, asenteen, arvojen ja arvostuksen kautta jatkuvan vaativuuden sijaan?Taina Kajander (Espoo, 20.08.2022)
#248
Ennalta ehkäisevässä työssä säästäminen ja säästötoimet maksaa enemmän yhteiskunnalle, puhumattakaan siitä mitä kärsimystä se aiheuttaa lapsille ja nuorille.Nina Palonen (Espoo, 20.08.2022)
#315
Painotusta ongelmia ennaltaehkäisevään perhetyöhön toivon.Johanna Kivistö (Keuruu, 21.08.2022)
#349
Työskentelen itse lastensuojelussa, jossa monihaasteisten ja erityisen tuen vaativia lapsia ja perheitä on vain koko ajan enemmän. Lyhyellä ja intensiivisellä tuellakaan heitä ei monesti voida auttaa, jotta tilanne helpottaisi ja perhe ei tarvitsisi enää lastensuojelua. On panostettava varhaosen tuen muotoihin ja työntekijöihin. Perheille ja yksilöille tarjottavaa tukea on jalkautettava paremmin peruspalveluihin ja hyödynnettävä kaikkia osaajia kentällä. Tämän arvostuksen ja osaamisen täytyy myös näkyä työntekijöiden palkassa.Lotta Kauppinen (Kirkkonummi, 22.08.2022)
#361
Vetoomuksessa mainittuihin juurisyihin puuttuminen pitäisi aloittaa jo raskausajalta lähtien, jolloin jokaista vanhempaa tavataan useita kertoja. Lapsen ensimmäiset elinvuodet ovat tärkeimpiä aivojen kehityksen kannalta ja turvallisuuden tunne on rakennettava jo tuolloin. Jos ongelmiin puututaan vasta varhaiskasvatuksessa/koulussa tai ajatellaan niiden korjaavan/korvaavan lapsen perheympäristössä olevat ongelmat, ollaan liian myöhässä ja järjestelmä jatkaa kuormittumistaan.Puuttumalla vanhempien lieviinkin mielenterveysongelmiin raskaus- ja vauva-ajalla voidaan ehkäistä myös vanhempien oireilun kroonistumista ja vaikeutumista.
Tiina Riekki (Ylivieska, 23.08.2022)