VETOOMUS PÄÄTTÄJILLE: MIELENTERVEYSONGELMIEN OIREIDEN SIJAAN HUOMION TULEE KOHDENTUA NIIDEN JUURISYIHIN - YHTEISKUNNALLISIIN ONGELMIIN JA PERUSTAVANLAATUISEEN TURVATTOMUUTEEN

Allekirjoitukset, joissa on kommentti mukana

#45

Poistakaa liika teoreettisuus peruskoulusta ja lukiosta mahdottomat vaatimukset ja suorituskeskeisyys. Nuorilla pitää olla tosiasiallinen mahdollisuus yrittää uudelleen. vsikka ensimmäisen korkeakoulupsikan valinta epäonnistuisi

Ylikoski Päivi (Ulvila, 18.08.2022)

#71

1. Kysykää varhaiskasvattajilta millaiseen päiväkotiin he itse haluaisivat laittaa lapsensa - nyt häkellyttävän moni sanoo työnohjauksissa ettei ikinä haluaisi omaa lastaan omaan työpaikkaansa hoitoon! Ja sitten meillä on loistavia yksityisiä päiväkoteja, joihin pienempiä sisaruksia jonotetaan. Miksi?
2. Koulupäivät klo 9-16 niin kuin täällä manner-Euroopassa, lähes kaikkialla länsimaissa, kansainvälisissä kouluissa jne. Alakoululaiset jaksavat oikealla pedagogiikalla siinä missä eskarinakin jaksoivat! Ei yksin vietettyjä iltapäiviä, joissa kukaan ei turvaa, ohjaa, neuvo, eikä selitä. Harrastustoiminta koulujen yhteyteen heti koulupäivän perään (niin kuin em muualla), jotta kuudelta perheet voivat syödä yhdessä, tehdä läksyjä, viettää yhdessä aikaa. On utopiaa kuvitella, että jokainen 10v saa tehtyä läksynsä koulun jälkeen yksinään, kun monilla aikuisillakaan ei itsekuri riittäisi. Ne jäävät lätkätreenien kotimatkalle klo 21 ja sitten koulussa naputetaan lapsen väsyneisyydestä, tekemättömistä tehtävistä ja alisuoriutumisesta.
3. Oppilaille, eikä opettajille omat luokat 1-9lk (paitsi kotitalous, musiikki yms ). Yksikään aikuinen ei suostu vaihtamaan työhuonetta joka tunti joka päivä. Lapset vaihtavat.
4. Lukioihin luokat takaisin koko kolmeksi vuodeksi, jotta syntyy yhteisöllisyys ja ystäviä. Mahdollisuus edetä nopeammin tai hitaammin 4v on silti ihan tehtävissä, mutta nykyinen luokaton malli ei palvele isoa osaa nuoria, joiden itseohjautuvuus ei vielä riitä kehityksellisistä syistä eivätkä sosiaalisetkaan nuoret tee samalla tavalla ystäviä kuin aiemmat polvet. Yksinäisyys on tutkitusti kaikkein vaarallisinta ja hyvät ihmissuhteet onnellisen elämän määräävin tekijä.
5. Ammattikouluihin opetus takaisin ja ne resurssit, jotka tarvitaan nuorten hyvinvoinnin tukemiseksi. Nyt sielläkin pitäisi itseohjautua, viihtyä ilman omaa luokkaa ja opiskella työpaikoilla aikuisten kanssa, jotka ovat siellä itse töissä ja joilla ei ole koulutusta opettamiseen! Olen itse ollut tuomassa Suomeen 90-kuvulla city-as-school pedagogiikkaa (nyk. jopo-luokat) ja opettanut luokkaa, mutta opiskelu työpaikoilla nykyisessä ammattikoulutuksessa on eri asia eikä sisällä samaa vahvaa ohjausta, tukea ja valmistelua. Raksalle lähetetään yritysten koulutettaviksi nuoria, jotka ovat edellisenä keväänä päässeet hädintuskin peruskoulusta kuutosilla eteenpäin ja itseluottamus on valmiiksi huono. Jännityksen keskellä vähäinenkin oma-aloitteisuus ja oppimiskyky heikkenee. Heitä ei enää opeteta ammattikoulussa perustaidoissa niin pitkälle, että he voisivat mennä työmaille jännittämättä ja joutumatta häpeämään osaamattomuuttaan ja ymmärtämättömyyttään.

Me aikuiset jätämme lapset ja nuoret heitteille, selviytymään yksin, joka käänteessä. Me kyllä puutumme virheisiin ja alisuoriutumiseen, ja valitamme motivaation puutteesta, kehumme ja kannustamme myös kovasti, mutta emme anna turvaa ja ennakoitavuutta, emmekä etukäteen ja ajallaan sitä tukea ja ohjausta, jota he tarvitsisivat saadakseen edes mahdollisuutta oikeasti onnistua. Meillä on sapluuna, joka palvelee sitä pientä osaa, joiden koti paikkaa rakenteiden ja yhteiskunnan arvovalintojen puutteet. Ja sitten, kun lapset ja nuoret eivät pärjää tässä meidän aikuisten itsellemme muokkaamassa sapluunassa, alamme kuntouttaa juuri niillä samoilla keinoilla, joita he olisivat tarvinneet alunperinkin välttääkseen "virheet" (ja mm mieliala- ja itsetunto-ongelmat).

Jos nyt saataisi edes rakenteet kuntoon niin, että normaalit rakastavat perheet selviäisivät arjesta tasapainossa ja lapset ja nuoret tuntisivat aikuisten pitävän heidät turvassa, moni voisi paremmin ja resurssit riittäisivät tarvitsijoille paremmin. Nyt me rikomme kokonaista sukupolvea.

Mari Louhi-Norppa (Vihti / Bryssel, 18.08.2022)

#72

Mielen terveyden hoitoon on tultava muutoksia. Sitä pitää olla saatavilla ja reagointi pitäisi olla huomattavasti nopeampaa. Kun reagointi on nopeampaa ja ehkäisevämpää, pitkille sairaslomille jääviä olisi huomattavasti vähemmän. Täysin työkykyiseksi kuntoutumen olisi nopeampaa, kun ihminen on saanut avun mielen terveys ongelmien ilmaantumisen alkuvaiheessa, eikä vasta pitkän ajan tai jopa omalla kohdalla seitsemän vuoden päästä.

Olen pärjännyt masennuksen kanssa ja tehnyt kaikkeni ollakseni yhteiskunnalle hyödyllinen. Pääsin avun piiriin vasta kun tilanteeni oli todella huolestuttava ja pelottava, silloinkin se oli myöhäistä. Menetin työ kykyni ja elämäni on aikalailla pilalla. Kuntoutus prosessi tulee olemaan pitkä.

Olen turhautunut ja vihanen siitä, kuinka ihminen jätetään tyhjän päälle pärjäämään. Siitä kuinka kunta laittaa rahaa ihan ihmeellisiin ei niin kiirellisiin asioihin, kuten liikennemerkkien vaihtamiseen sukupuoli neutraaleiksi.

Vaikka adressissa puhutaan siitä, kuinka juuri syihin tulisi reagoida, halusin myös ilmaista sen kuinka koko mielenterveyden hoito systeemi on hukassa.

On totta että nimenomaan turvallinen yhteiskunta, kasvatus, ympäristö, kaikki vaikuttavat. Tulen itsekkin hyvin turvattomista lähtökohdista, minkä takia olenkin masennukselle herkemmin altistuva ja siihen lopulta sairastuin vakavasti.

Näistä syistä allekirjoitan adressin. Jos lapsi tai nuori voi pahoin, reagointi pitää olla välitöntä, se on kuin palvelus ja "sijoitus" tulevaisuudelle. Jotta nuori voi onnistua elämässä, on tätä autettava ja tuettava, taata turvallinen ympäristö jo kasvu, jotta aikuisena ei tule haasteita, joista ei pärjää ja mieli osaa käsitellä asioita terveellä tavalla.

Marica Weurlander (Espoo, 18.08.2022)

#85

Lasten ja nuorten kanssa työskentelevät opettajat, erityisopettajat, varhaiskasvatuksen opettajat, nuoriso-ohjaajat, eri alojen kuntouttajat ja muut osaavat varmasti kertoa, mikä nykyisissä systeemeissä mättää. Heitä olisi jo aika kuulla.

Marjo Valtonen (Sipoo, 19.08.2022)

#103

On aika ryhtyä sanoista tekoihin.

Elina Laine (Hollola, 19.08.2022)

#108

Nuorilla on liikaa kaikenlaisia paineita, esim koulujen taholta. Liiallinen kouluttautumisen vaade tekee tuhojaan. Moni nuori oppisi paineettomammin esim tekemällä eikä kirjoja pänttäämällä.

Anne Vartiainen Vartiainen (Kuopio, 19.08.2022)

#118

Vaikka paletti on vasta valmistusvaiheessa jostain on aloitettava !

Kristiina Lindén (Jokela, 19.08.2022)

#119

Turvataan lasten ja nuorten kasvu panostamalla turvalliseen ja rauhalliseen päivähoitoon ja kouluun. Opiskelu on tärkeää, mutta paineita lapsilla ja nuorilla on liikaa - odotetaan heidän osaavan päättää/valita liian paljon itse/yksin!

Pauliina Häger (Uusikaarlepyy, 19.08.2022)

#152

Tarvitaan sekä valtakunnallisia että alueellisia ratkaisuja/muutoksia tilanteen parantamiseksi.

Anne Karhu (Lappeenranta, 19.08.2022)

#168

Jos vihdoinbtekisite päätöksiä kansan eduksi, niin yrittäjien, työntekijöiden, ennen kaikkea lasten eduksi. Se, että ainoa tavoite on oma ura ja seuraavat vaalit, on hävytöntä kansalaisten aliarvioimista ja halveksuntaa. Kuluja ei voi määrättömästi lisätä vaan valtion ja kunnan verorahat tulee käyttää suomalaisten hyvinvointiin ja turvallisuuteen.

Anne Hjerppe (Helsinki, 19.08.2022)

#181

Lasten psykiatrinen hoito on täysin retuperällä ja se on häpeällistä sivistysvaltiossa. Hyvää hoitoa ei ole pelkkä reseptien kirjoittelu. Jonot ovat kestämättömän pitkät.
Koululla on suuri rooli ennaltaehkäisyssä, mutta opettajat eivät voi tehdä työtään kunnolla, kun luokkakoot ovat liian suuria, erityistä tukea tarvitsevat oppilaat vievät paljon aikaa. Opettajilla on tärkeää sanottavaa päättäjille, miksi ammattilaisia ei kuunnella? Itseohjautuvuus on surkea idea ja siitä tulisi luopua. Kasvatus ja opetus perustuu suhteeseen ja se ei synny nykyisellä tasolla. Lapset jäävät liian yksin koulussa.

Seijamirjami Kotkansiipi (Helsinki, 19.08.2022)



Maksullinen mainonta

Mainostamme tätä adressia 3000 ihmiselle.

Lisätietoja…