Porin eläinlääkäripäivystyksen toimivuus on säilytettävä
Porin eläinlääkäripäivystys turvattava.
Porin ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueeseen kuuluvat Porin lisäksi Harjavallan sekä Ulvilan kaupungit ja Eurajoen sekä Nakkilan kunnat. Tällä hetkellä alueella on järjestetty virka-ajan ulkopuolinen eläinlääkäripäivystys sekä tuotanto- että pieneläimiä varten.
Pieneläinpäivystys on keskitetty Porin Maantiekadulle, jossa päivystävät eläinlääkäri ja pieneläinhoitaja työparina. Pieneläinpäivystyksellä on taattu eläinlääkärin apu akuuteissa tapauksissa virka-ajan ulkopuolella ja tarvittaessa eläin on voitu jättää esimerkiksi kiireellisen leikkausoperaation jälkeen ammattihenkilöstön hoitoon.
Suureläinpäivystys taas toimii siten, että päivystävä eläinlääkäri lähtee liikkeelle kotoaan jostain päin Satakuntaa ja ajaa kohteen luokse. Yhteistoiminta-alueella on tilastoitu noin 1200 rekisteröityä hevosta (rekisteröimättömiä löytynee enemmän). Tilastoituja tiloja, joilta löytyy tuotantoeläimiä on 74 nautatilaa, 7 sikatilaa, 22 siipikarjatilaa, 21 lammastilaa ja 1 vuohitila. Lisäksi löytyy lukuisa määrä isoja harraste- ja seuraeläimiä esimerkiksi alpakoita. Pieneläimiä puolestaan löytyy noin 16000 koiraa ja 10000 kissaa, joiden lisäksi tulevat muut pieneläimet.
Porin kaupunki on jälleen todellisuudessa lähes olemattomien säästöjen, jotka saattavat tulla hyvinkin kalliiksi sekä eläinten omistajille että välillisesti myös yhteiskunnalle, nimessä tuhoamassa toimivan järjestelmän yhdistämällä pien- ja suureläinpäivystyksen yhdelle päivystäjälle, joka joutuu uudistuksen toteutuessa todella raskaan paineen alle, sekä lakkauttamassa eläintenhoitajan päivystyksen koko yhteistoiminta-alueelta.
Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että päivystävä eläinlääkäri saattaa olla Lavialla hoitamassa hevosen ähkyä samaan aikaan, kun henkeä pelastavaa apua tarvittaisiin Porin vastaanotolla tai vaihtoehtoisesti olla tekemässä hätäleikkausta kissalle samaan aikaan kun ravuri kuolee hoitoa odotellessaan Lavialla. Lisäksi eläinlääkäripäivystys olisi vuoroin eri puollella aluetta. Tämä yhdessä sen tosiseikan, että vain Porissa ja Eurajoella on tehohoidossa tarvittava anestesia välineistö aiheuttaa sen, että hoidon taso päivystysaikana laskee dramaattisesti vallankin, kun hoitajapäivystyskin ollaan lopettamassa, eli asistenttia leikkauksiin ei ole saatavilla eikä myöskään hoitajaa, joka voisi huolehtia tehohoitoa tarvitsevasta eläimestä operaation jälkeen, vaan se on passitettava klinikalta kotiin.
Osa näistä eläimistä voi olla rahallisesti hyvinkin arvokkaita, esimerkiksi huippuravurit ja suuri osa näistä eläimistä on omistajilleen perheenjäseniä, jotka ovat tärkeitä myös omistajansa hyvinvoinnille ja usein myös niitä ainoita rakkaita. Rakkaan kotieläimen, olipa se sitten lemmikki tai vaikka harrastehevonen turha kuolema eläinlääkäripäivystyksen romuttamisen takia saattaa laukaista yhteiskunnalle kalliiksi tulevia mielenterveysongelmia tai jopa itsemurhia. Kyse on siis paitsi eläinten, myös ihmisten hyvinvoinnista.
Yllämainituin perustein me allekirjoittaneet vaadimme Porin yhteistoiminta-alueen pien- ja tuotantoeläinpäivystyksen säilyttämistä vähintään nykyisen tasoisena palveluna nykyisellä paikallaan.
Tero Järvelä Ota yhteyttä adressin tekijään