Palaute Murronväljän aurinkovoimalan osallistumis- ja arviointisuunnitelmaan (OAS) sekä kaavan valmisteluvaiheen aineistoon
Allekirjoittamalla tämän adressin tuon hankkeen osallisena tiedoksi mielipiteeni Murronväljän aurinkovoimalan osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta (päivätty 1.10.2024, hyväksytty Liedon kaupunginvaltuustossa 21.10.2024) sekä kaavan valmisteluvaiheen aineistosta. Adressi toimitetaan yhteyshenkilön toimesta Liedon kaupungin kirjaamoon viimeistään 29.11.2024. Voin tuoda mielipiteitäni hankkeesta tiedoksi myös muulla tavoin.
Adressin allekirjoittaminen ei tarkoita, etten hyväksyisi järkevästi toteutettua ja oikeaan paikkaan sijoitettua aurinkovoimalarakentamista, mutta Murronväljän aurinkovoimalan hankealue ei ole sellainen. Hankkeen toteutus vaatii merkittävää määrää maanmuokkausta, rakentamista ja energiaa kuluttavaa materiaalituotantoa, joten ”puhtaasta” energiantuotannosta ei ole kyse. Hankealue on nykyisellään ekologisesti ja maisemallisesti arvokas, lisäksi alueella on tärkeä merkitys virkistysalueena sen tuntumassa asuville. Hankkeen toteuttaminen aiheuttaa kaava-alueiden tonttikaupan loppumisen ja kiinteistöjen arvon romahtamisen, minkä seurauksena asukasluku Tarvasjoella laskee ja koulu sekä palvelut lopetetaan tai ne lakkaavat kannattamattomina.
Hankealue sijaitsee kokonaan Varsinais-Suomen maakuntakaavassa maa- ja metsätalousvaltaiseksi merkityllä alueella ja Tarvasjoen voimassa olevassa strategisessa yleiskaavassa lähes kokonaan osayleiskaavoitettavaksi määritellyn alueen ulkopuolella. Hanketta ei ole mainittu Liedon kaupungin 2024 hyväksymässä Kaavoituskatsauksessa eikä se ole Liedon kaupungin strategian mukainen. Murronväljän aurinkovoimalan osayleiskaavahanke on kaikkien yllä mainittujen voimassa olevien dokumenttien sisällön vastainen. Kaupunkilaisen näkökulmasta ei pitäisi edes olla mahdollista, että osayleiskaavan vireilletulosta on tehty päätös. Hankkeen ympäristölle, tarvasjokelaisille ja Liedon kaupungille aiheuttaminen eriteltyjen riskien kuvaaminen ja arviointi puuttuvat täysin sekä Liedon kaupungin omasta päätösprosessista että OASista.
Hankealue sijaitsee kahden kaava-asutusalueen välissä, joista toinen on Tarvasjoen uusin. Tarvasjoelle muutetaan pääasiassa sen tarjoaman ympäristön vuoksi. Alueella on runsaasti tilaa rakentaa maalaisympäristöön myös kaupungin omistamille tonteille, jotka tuskin kiinnostavat ketään aurinkovoimalan vieressä. Kiinteistöjen arvo on romahtanut jo pelkästään tämän hankkeen käsittelystä johtuen, saati hankkeen mahdollisesti toteutuessa. Tonttikaupan loppuminen ja asuntokaupan tyrehtyminen johtavat asukasluvun laskuun, koulun lakkauttamiseen ja palveluiden loppumiseen. Alue on nykyisellään arvokas kokonaisuus ja oiva vaihtoehto maalaisympäristössä elämistä haluaville. Tarvasjoen elinvoiman tyrehtyminen ei voi olla Liedonkaan kokonaisedun mukaista vaan päinvastoin, olemassa oleva kasvupotentiaali pitäisi ottaa käyttöön!
Hankealueen toteutus vaatii merkittävää määrää maanmuokkausta ja rakentamista. Lisäksi sähkönsiirto aiheuttaa lisärakentamista ja energiahukkaa. Maaperä on lähes kokonaan savea, jonka kantavuus on pieni. Suunnitelmassa on aurinkopaneelien lisäksi lähes 8,5 km tietä, liittymiä olemassa oleville teille, suoja-aita, sisäisen sähkönsiirron rakenteet, muuntajia, akkuvarasto sekä uusi sähköasema verkkoliityntöineen. Voimala on suunniteltu liitettäväksi sähkönsiirtoverkkoon vähintään yli 1 km:n maakaapelilla (lähde: VARELY/3027/2024). Hankealue sijaitsee todella kauniilla pelto- ja metsäalueella, joka rajoittuu maisemallisesti arvokkaaksi luokiteltuun peltoalueeseen. Alueella on nykyisellään itseisarvoa, jota ei rakentamisen jälkeen ole koskaan mahdollista palauttaa. Herääkin kysymys, miksi aluetta ei rakentamisen sijaan liitettäisi maisemallisesti arvokkaaseen peltoalueeseen!
Järkevästi toteutettu ja oikeaan paikkaan sijoitettu aurinkoenergian hyödyntäminen on tärkeää, mutta tämä Murronväljän hanke ei ole sellainen. Hankealueeseen sisältyvät metsä, viljellyt ja kesannoidut pellot, suuret ojat ja vanhat ladot ympäristöineen muodostavat nykyisellään monimuotoisen ekologisen ympäristön. Alueella liikkuu jatkuvasti paljon luonnonvaraisia eläimiä. Kymmenet hirvet ja valkohäntäpeurat kulkevat Salontien suuntaisesti alueen läpi päivittäin. Hankkeen toteutuminen estäisi eläinten liikkuminen pellolla, jolloin ne siirtyvät hankealueen läpi kulkevalle Salontielle aiheuttaen vaaraa liikenteelle. Keväisin ja syksyisin peltoalue toimii erityisesti kurkien ja joutsenten levähdys- ja ruokailupaikkana. Peltoalueella ja sen välittömässä läheisyydessä pesii suuri joukko lintulajeja, jotka tarvitsevat erilaisia pesäpaikkoja ja ruokailumahdollisuuksia. Alue on monien eläinlajien tärkeää ruokailureviiriä. Kasvi- sekä pieneläinlajisto on monipuolinen. Alueen vedet virtaavat Paimionjokeen, joten hankkeen toteutumisella voi olla vaikutuksia myös tähän suurimpaan Saaristomereen laskevaan jokeen. Vaadimme, että hankkeesta tehdään ympäristövaatimustenarviointi (YVA).
Hankealuetta lähinnä asuvat ovat esittäneet mielipiteensä hankkeesta ensimmäisen kerran jo ennen Liedon kaupungin kaavoitus- ja rakennuslautakunnan käsittelyä 25.9.2024. Kuntalaisaloite toimitettiin osallisten toimesta tiedoksi myös kaupunginhallituksen ja -valtuuston jäsenille ja varajäsenille ennen näiden kokouksia. Tästä huolimatta kaupunginvaltuusto päätti yhtä aikaa hyväksyä aurinkovoimalan osayleiskaavan vireilletulon ja osallistumis- ja arviointisuunnitelman ilman asianmukaista virkamiesvalmistelua hankkeesta. Kuntalaisaloitteessa vaadittiin, että Liedon kaupungin päättäjät ilmoittavat hanketta valmistelevalle taholle, ettei Liedon kaupunki ole kiinnostunut hankkeen valmistelusta eikä siksi aio käsitellä hankkeen edistämiseksi vaadittavia kaavamuutosesityksiä. Tämän jälkeen Liedon kaupunkilaisilla ei ole ollut mahdollisuutta ottaa kantaa suunnitelmaan ennen osayleiskaavan vireilletuloa, vaikka kyseessä ei ole vaikutuksiltaan vähäinen hanke. Herääkin kysymys, aiotaanko osallisten asianmukaisista osallistumismahdollisuuksista huolehtia lainkaan tämän hankkeen aikana? Ensimmäinen, 7.11.2024 pidetty yleisötilaisuus ainakin pyrittiin järjestämään mahdollisimman huomaamattomasti.
Seuraavassa on eritelty palaute osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta:
Hankkeessa on useita osapuolia. Fortum suunnittelee aurinkoenergian tuotantoaluetta Liedon Tarvasjoelle. Fortum on perustanut hanketta varten Tarvasjoen Aurinkovoima Oy -nimisen hankeyhtiön (lähde: OAS, Suunnittelun tavoitteet). Jo OASin etusivulla on mainittuna myös Sitowise sekä Liedon kaupunki, joiden roolia ei ole kuvattu. OASiin tulee kuvata kaikkien osapuolten roolit sekä osapuolten väliset toiminnalliset ja taloudelliset suhteet hankkeessa, jotta sidonnaisuuksien arviointi on mahdollista. Jo hankkeen alkumetreillä on käynyt selväksi, että osapuolten työnjako hankkeessa on epäselvä.
Suunnittelun kaikki lähtökohdat tulee kuvata selkeästi, jotta tavoitteen täyttymisen arviointi on mahdollista. Suunnittelun lähtökohdissa ei ole huomioitu Liedon kaupungin lähtökohtia, jotka on kuvattu mm. Liedon kaupungin strategiassa ja Kaavoituskatsauksessa. Nämä tulee kuvata.
Kaava-alueella voimassa olevissa merkinnöissä on mainittu osayleis-/asemakaavoitettavaksi tarkoitettu alue (oyk), mutta sen merkitystä ja sijaintia suhteessa hankealueeseen ei ole kuvattu (vertaa Maa- ja metsätalousvaltainen alue (M)).
Suunnittelualueen tarkempi kuvaus suhteessa suunnittelun lähtökohtiin ja suunnittelun tavoitteisiin on välttämätön, jotta lähtökohtia ja tavoitteita on mahdollista arvioida kaavatyön edetessä ja kaavaehdotuksen arviointivaiheessa.
Riskien kuvaaminen arviointia varten puuttuu. Riskien arviointimenettelyt puuttuvat.
OAS kuvaa hankkeen ainoana tavoitteena ”mahdollistaa aurinkovoimalan ja siihen liittyvän infrastruktuurin, kuten paneelikenttien, huoltoteiden ja muuntoasemien, mahdollisten akkuvarastojen sekä sähkönsiirron edellyttämän maakaapelin rakentaminen laatimalla oikeusvaikutteinen osayleiskaava.” Tavoitteiden kuvauksessa on unohdettu lähtökohtien ja tavoitteiden yhteensovittaminen. OASin tulee kuvata kaikki suunnittelun tavoitteet. Tavoitteiden toteutumiselle tulee kuvata mittarit, joiden avulla voidaan arvioida tavoitteiden toteutumista kaavaehdotuksen arviointivaiheessa.
OASissa on lueteltu kaavoitusta varten valmisteltavia selvityksiä, mutta siinä ei ole kuvattu, miten selvittäjien pätevyys ja selvitysten oikeellisuus varmistetaan. Selvitysten tulosten ja selvitysten tulosten arvioinnin merkitystä kaavatyön edetessä ja kaavaehdotuksen arviointivaiheessa ei ole kuvattu. Miten varmistetaan selvitysten, selvitysten tulosten ja selvitysten tulosten vaikutusten arvioinnin puolueettomuus hankkeessa?
OASissa on väittämiä koskien mm. luonto- ja kulttuuriympäristön elinvoimaa, luonnonvarojen kestävää kehitystä ja luonnon monimuotoisuutta. Tällaisten väittämien todentamismenettelyt tulee kuvata, jotta väittämien toteutumista on mahdollista arvioida kaavatyön edetessä ja kaavaehdotuksen arviointivaiheessa.
OASissa on kuvattu osayleiskaavan laadinnan tavoiteaikataulu. Tavoiteaikataulu tulee kuvata realistisena ottaen huomioon hankkeen lähtökohdat. Yleisötilaisuudet tulee merkitä selkeästi ja niistä tulee informoida tehokkaasti osallisia. Hankkeen dokumenttien nähtävänä oloajat sekä lausuntojen, mielipiteiden ja muistutusten jättäminen tulee lisätä selkeästi OASin eri vaiheisiin. Tavoiteaikataulun kuvauksen tulee olla sellainen, että se mahdollistaa osallisten osallistumismahdollisuuksien arvioinnin kaavatyön edetessä ja kaavaehdotuksen arviointivaiheessa.
Kaavaehdotuksen arviointivaihe puuttuu.
OASissa on virheellisiä mainintoja, käsiteltävänä oleva OAS liittyy osayleiskaavan ei yleiskaavan kaavatyön.
Tieto OASin laatijasta puuttuu.
Maaret Ridanpää Ota yhteyttä adressin tekijään