Kansanliike Tehyn korotusvaatimuksia vastaan

Outi Markkanen
Helsinki

/ #15

14.10.2007 17:41

Hyvinvointiyhteiskuntaa ollaan purkamassa ja tuloerot kasvavat. Helsingissä jo nyt työssäkäyvät vähäosaiset joutuvat turvautumaan kirkon apuun, jotta saavat myös ruokaa asumismenojen jälkeen. Pääkaupunkiseudulle saataisiin varmasti hoitajia, jos tarjottaisiin edelleen edullisia työsuhdeasuntoja. Nyt työsuhdeasuntojärjestelmää ollaan purkamassa pois.

Jos palkankorotukset toteutuvat, se on muualta pois. Taatusti säästetään sijaismenoissa ym. Jos hoitomaksujen omavastuuosuuksia korotetaan, se koskettaa eniten vähäosaisia. Esim. huonosti hoidettu diabetes tulee yhteiskunnalle kalliimmaksi kuin asiallisesti hoidettu.

Vähäosaisiin kuuluu myös entisiä hoitotyöntekijöitä, jotka ovat työssään sairastuneet. Heille/meille ei yhteiskunnalla ole tarjota mitään apua. Väärä ammatinvalinta oli oma vika.

Sairaanhoitajat eivät ole mitään pyhimyksiä. Kahvihuoneissa ja kanslioissa puhutaan toisinaan hyvin rumasti asiakkaista/potilaista. Potilaiden arvotus näkyy välillä myös käytännön työssä. Niin kauan kuin subjektiivista ihmisarvoa ei ole olemassa, en kannata palkkojen nostoa.

Muistuttaisin myös, että sairaanhoitajat eivät voi tehdä työtään ilman eräiden matalapalkkaisten työntekijöiden työpanosta: Joku siivoaa ja desinfektioi tilat ja välineet. Joku tekee vaippoja, haavanhoitotarvikkeita ym. Joku tekee lääkkeitä. Joku tekee potilaiden vaatimat apuvälineet. Joku huolehtii, että sairaalasängyt toimivat. Joku huolehtii, että ilmanvaihto toimii, joka vähentää potilaiden sairaalapäiviä ja sairaanhoitajien sairaslomapäiviä. Joku huolehtii, että potilas saa dieettinsä mukaisen ravinnon, eikä saa ruuasta anafylaktista reaktiota. Joku tekee laboratorioiden mittalaitteet, jotta potilaiden näytteet voidaan analysoida oikein. Ilman tätä taustatukea sairaanhoitajien työ olisi hyvin vaikeaa.