Tornion ensihoito- ja sairaankuljetusten laatu on säilytettävä

Outi Keinänen
Vieras

/ #255 TARJOUSPYYNTÖ ON TÄRKEIN ASIAKIRJA

29.11.2010 00:58

Mielestäni hyvin toiminutta SPR:n ostopalvelusopimusta Torniossa olisi voitu jatkaa siirtymävaiheen ajan, koska ensihoito-ja sairaankuljetus siirtyy lakimuutoksen perusteella sairaanhoitopiireille. Palvelun kilpailuttamisesta on kuitenkin päätetty sosiaali- ja terveyslautakunnassa, kaupunginhallituksen nimeämän kilpailuttamistyöryhmän valmistelun perusteella.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen kilpailuttaminen vaatii hyvää ammattitaitoa ja kokonaisnäkemystä kuntalaisten edun toteuttamisesta oikealla tavalla. Kysymys on ihmisille oleellisen tärkeistä palveluista ja ihmisten hoidosta. Palveluntuottajan paikallistuntemusta ei pitäisi koskaan aliarvioida, vaan huomioida sekin laatupisteissä. Palvelujen hinnan, laadun, vaikuttavuuden ja tehokkuuden on oltava oikeassa tasapainossa niin kaupungin omien kuin ostopalveluidenkin osalta. Ihmisten hoidossa hinta ei saa olla ainoa ratkaiseva tekijä, mutta siitä näyttää tulleen sellainen, kun kilpailuttamisprosessi hoidetaan huonosti. Haluttu laatutaso pitää määritellä selkeästi!

Tarjouspyyntö on tärkein asiakirja! Tarjouspyynnössä määritellään palveluiden laatutaso ja siksi tarjouspyyntöasiakirjojen laatiminen vaikuttaa eniten siihen, onnistuuko kilpailuttamisprosessi vai ei. Sosiaali- ja terveyspalveluissa laatupisteiden 20%:n painoarvo hintaan (80%) nähden on liian alhainen. Kilpailuttaminen epäonnistuu, mikäli laatutasoa ei ole määritelty tarjouspyynnössä yksityiskohtaisesti ja riittävän selkeästi, pisteytysperusteet tarjouspyynnössä selkeästi ilmoittaen.

Henkilöstön pätevyys, johon työkokemus oleellisena osana kuuluu, on mielestäni ensihoito- ja sairaankuljetuspalveluissa tärkein laatukriteeri. On aivan pöyristyttävää,jos henkilöstön ammattitaidon määrittely on jäänyt tarjouspyynnöstä kokonaan pois, eikä sitä ole ollenkaan laatupisteytyksessä huomioitu. Tämä olisikin suurin virhe, mikä on tehty tässä kilpailuttamisprosessissa ja siitä johtunevat nyt esiin tulleet ongelmat.

Tornion pinta-alaltaan laajassa kunnassa pitäisi olla kaksi ensihoitovalmiuksilla toimivaa ambulanssia. Tietääkseni tähän saakka tällainen valmius on ollut, ainakin lääkehoidon aloittamisen osalta? Juha ja Matti, onko näin vai olenko väärässä?

Kuntalaisten palvelujen laatutason laskemisesta tulee aina päättää valtuustossa ja valtuustoa tulee ennakkoon informoida sellaisista suunnitelmista. Tällaista käsittelyä tässä asiassa valtuustossa ei ole ollut, joten nyt on selvityksen teon aika koko Tornion kaupungin valtuustolle. Keskustan valtuustoryhmässä ko. palvelun laatutason alentamista ei ole myöskään käsitelty. Niillä valtuutetuilla, jotka prosessiin sos.ter.lautakunnassa tai kilpailuttamistyöryhmässä eivät ole osallistuneet, ei ole ollut tietoa palvelun laatutason laskemisesta. Onko sitä käsitystä ollut lautakunnallakaan kaikilla, en tiedä? Tämän vuoksi olen sitä mieltä, että Tornion kaupungin valtuustolle on tuotava selvitys koko prosessista ja sosiaali-ja terveyslautakunnan tulee jättää asia pöydälle tiistain kokouksessaan. Kysymys on vakavasta ja kaikkia torniolaisia koskettavasta asiasta.

Kiitos kaikille aktiivisille toimijoille, että olette antaneet tärkeää lisätietoa. Minulla oli työmatkani ja tehtävieni vuoksi mahdollisuus vasta tänä iltana lukea läpi kaikki kommentit ja kirjoittaa omista mielipiteistäni näille sivuille. Laitoin kuitenkin säpostia Matti Suopajärvelle aikaisemmin ja tutustuin parhaani mukaan taustoihin sen mitä ehdin. Tästä tulin vakuuttuneeksi, että haluan lisäselvityksen valtuutettuna koko valtuustolle. Toivon, että se tuottaisi tulosta yli puoluerajojen, sillä tämä on mielestäni meidän kaikkien yhteinen asia, ilman ideologioiden sotkemista tähän kysymykseen.