ISRAEL ELÄKÖÖN - ISRAEL MUST LIVE!


Vieras

/ #1393 Israelilaisia elokuvia

28.01.2012 22:11

 

Israelilaisia elokuvia DocPoint-elokuvafestivaaleilla 24-29.1.2012

 


http://www.docpoint.info/


Kuululla israelilaisella ohjaajalla Eyal Sivanilla on festivaaleilla esillä monta elokuvaa.
http://www.docpoint.info/2012_meet_the_master

Ohjaaja Eyal Sivan

https://encrypted-tbn2.google.com/images?q=tbn:ANd9GcQ9B388F8RKkZYR-Mr6o7Qp7BEwn...

 

 

 

 

 

 

 



 

1) http://www.docpoint.info/content/izkor-slaves-memory

http://www.docpoint.info/sites/default/files/images/Izkor,%20Slaves%20of%20Memor...

 

Kevät on Israelissa muistamisen aikaa. Juhlapäivät kuten pääsiäinen ja Israelin itsenäisyyspäivä ajoittuvat tiiviisti toistensa perään, ja niiden lomassa alakoululaisille opetetaan kansakunnan historiaa. Kollektiivisen muistijäljen leimaaminen liittää lapset ja nuoret osaksi uhrina itsensä kokevaa kansaa. Ohjaaja Eyal Sivan seuraa dokumentissaan israelilaisia koululaisia kuukauden ajan ja paljastaa pala palalta opetusjärjestelmän, joka tuntuu lähentelevän aivopesua.
Mitä historiasta tulisi oppia? Missä menee raja muistamisen, unohtamisen ja tosiasioiden kieltämisen välillä? Sivan ei tarjoa valmiita vastauksia vaan antaa äänen lapsille ja heidän opettajilleen. Haastattelujen väliin leikatut keskustelut sionismiin kriittisesti suhtautuvan israelilaisen professorin Yeshayahu Leibowitzin kanssa toimivat kiinnostavana kontrastina ja tarjoavat vaihtoehtoisen näkemyksen nationalistisen identiteetin rakentumisesta.
Juha Nurminen

 

 

2)http://www.docpoint.info/content/jaffa-oranges-clockwork

http://www.docpoint.info/sites/default/files/images/Jaffa,%20The%20Orange's%20Cl...

 

Hätkähdyttävässä elokuvaesseessä Jaffa-appelsiinin tarina israelilaiseksi vientituotteeksi ja sionismin tavaramerkiksi kiertyy auki kuin Palestiinan tuoksuvan hedelmän kuori. Israel vie maailmalle tonneittain Jaffa-merkittyjä laatikoita, mutta Jaffan satamasta ei appelsiineja viedä enää.
Valo- ja elokuvat, runot ja musiikki, maalaukset ja mainokset kertovat kuuluisan sitrushedelmän visuaalisen ja poliittisen historian. Taiteen ja historian tuntijat tulkitsevat kuvia terävästi. Vanhimmat valokuvat ovat 1840-luvulta, palestiinalaiset veivät Jaffa-appelsiinejä Englantiin jo 1851. Vanhat työntekijät ja silminnäkijät muistelevat aikoja, jolloin arabit ja juutalaiset toimivat alalla yhteistyössä.
Viisaan työn lähiluku paljastaa myös brändin rakentamiseen käytettyjä mielikuvia kuten ”pyhä maa”, ”Israelin valtio” ja ”orientti”. Palestiinalaisille Jaffa-brändi symboloi tarhojen ja maan menetystä.
Elizabeth Marschan

 

 

3)http://www.docpoint.info/content/route-181-fragments-journey-palestine-israel

http://www.docpoint.info/sites/default/files/images/Route_181_720px.jpg...

Etninen “puhdistus” on halveksittava julmuus, sillä siinä ei edes yritetä säästää viattomia. Sitä ei voida korjata.
Kaksi elokuvantekijää seuraa Israelin vuoden 1947 rajaa ja matkustaa sotavyöhykkeellä. Eyal Sivanin kysellessä ohikulkijoilta kadonneiden arabikylien sijaintipaikoista hänen naiiviutensa alta paljastuu älykkyys: haastateltavat puhuvat politiikasta järkyttävän rehellisesti ja usein peittelemättömän rotuvihan värittämänä. Jewish National Fund -oppaassa sanotaan: "Jos olisimme tehneet vuonna 1948 saman, minkä amerikkalaiset tekivät intiaaneille, yksi ryhmä olisi poissa ja meidän ryhmämme eläisi rauhassa."
Filmille tallentuneiden joukossa on entinen sotilas, joka piteli vauvaa sillä aikaa, kun muut raiskasivat tämän äidin, sekä ihmisiä, jotka hautasivat teloitusuhreja. Tämä ei ole kuulopuhetta tai sisällön keksimistä, vaan elokuva dokumentoi karun totuuden. Sen todistaminen osoittautuu vangitsevaksi.
Silke Brandt | Translation by Virve Siikanen

 

 

4) http://www.docpoint.info/content/thespecialist720pxjpg

http://www.docpoint.info/sites/default/files/images/The_Specialist_720px.preview...

 

 

Kuvat, joissa Adolf Eichmann istuu lasikopissa jerusalemilaisessa oikeussalissa vuonna 1961, ovat muodostuneet kansainvälisten sotaoikeudenkäyntien symboleiksi. Ohjaajat ovat muokanneet oikeudenkäynnissä kuvatusta 350 tunnin mittaisesta materiaalista dokumenttielokuvan, joka pistää pohtimaan ihmisen pahuutta ja yksilön vastuuta auktoriteetin alaisuudessa.
The Specialist on pysäyttävimpiä koskaan tehtyjä oikeussalifilmatisointeja. Syynä tähän on syytetyn pragmaattinen olemus, kun häneltä tivataan juutalaisten kansanmurhan suunnitteluvastuusta. Kuolemantuomion lopulta saanut Eichmann pitää kiinni syyttömyydestään johdonmukaisin perusteluin: hän toimi ainoastaan ylemmän johtoportaan käskystä parhaan kykynsä mukaisesti. Eyal Sivan ja Rory Brauman korostavat Eichmannin tavallisuutta – kuin alleviivatakseen pahuuden luonnetta.
Juha Nurminen

 

 


Muita juutalais-dokumentti-elokuvia festivaaleilla:

Israelilaisohjaaja Tamal Tarin uusin dokumentti, Life in Stills, on lähes tunnin mittainen intiimi kuvaus isoäiti-Miriamin ja tämän jo aikuisen lapsenlapsen suhteesta. Dokumenttielokuva palkittiin parhaana dokumenttina Tel Avivin kansainvälisellä Docaviv-filmifestivaalilla. Lisäksi Tamar Tal voitti junioriohjaajan Talent Dove -palkinnon Leipzigin dokumenttielokuvafestivaaleilla syksyllä 2011.
58min, Israel, Saksa, 2011
Alkuperäinen nimi: Hatzalmania
Esitysformaatti: Video
Kuvaus: Daniel Kederm, Tamar Tal
Leikkaus: Tal Shefi, Eyal Tsarfati
Ääni: Aviv Aldema

 

Tel Avivin kuuluisa Weissensteinin valokuvaliike on purku-uhan alla. Säilyttääkseen edesmenneen aviomiehensä, valokuvaaja Rudi Weissensteinin, elämäntyön 96-vuotias Miriamturvautuu tyttärenpoikansa Benin apuun. Tamar Talin koskettava dokumentti kuvaa, miten perhetragedian varjossa elävät Miriam ja Ben etsivät tasapainoa tunnesiteiden ja liiketoiminnan – menneen ja nykyisyyden – välillä.

Israelin valtion ja Weissensteinin perheen elämänkaari on tallennettu ainutlaatuiseen miljoonan mustavalkokuvan kokoelmaan. Kansallisaarteen tulevaisuuden turvaaminen vaatii pelastajiltaan rohkeutta ja sisukkuutta. Isoäidin ja tyttärenpojan lämmin suhde muistuttaa vanhemman ja lapsen suorasukaista läheisyyttä. Parivaljakon kuiva huumori ja pyyteetön empatia synnyttävät muistettavia elokuvahetkiä. Sukupolvien välisestä kuilusta ja monista konflikteista huolimatta Ben ja Miriam pitävät yhtä sykähdyttävällä matkallaan.

 




Itävallan-juutalaisen elämäntarina

Sunnuntai 22.1. klo 16–19 
ROAD MOVIE ALPPILAN KIRKOSSA

Georg Mischin ohjaus A Road to Mecca: The Journey of Muhammad Asad(92 min) kertoo Muhammad Asadista, joka syntyi Leopold Weissinä,Itävallan juutalaisena, kääntyi varhain nuoruudessaan muslimiksi ja eli erittäin mielenkiintoisen elämän. Muhammad työskenteli Saudi- Arabian kuningashuoneen poliittisena neuvonantajana sekä YK:n lähettiläänä ja vaikutti voimakkaasti Pakistanin valtion syntyyn. Keskeisenä elämäntyönään hän käänsi Koraanin englannin kielelle.

Elokuvaesityksen jälkeen keskustelu uskontojen sisällöistä


http://www.docpoint.info/seminaarit