Emme hyväksy Suomen hallituksen europolitiikkaa


Vieras

/ #59

24.11.2014 06:22

Eurossa on ollut hyviä puolia valuutan vaihdon tarpeettomuus muualla Euroopassa liikkuessa, mutta toisaalta jo mm. Ruotsissa, Venäjällä ja Englannissa ollessa tätä etua ei ole ollut, eikä kyllä kovin paljon ole kaivannutkaan, joten tämä parannus ei ollut merkittävä yksityiselle kansalaiselle. Valuuttakurssien vakaudesta lienee ollut hyötyä yrityksille, kun ei tarvitse pelätä eikä siksi myöskään varautua valuuttakurssiriskien varalta. Toisaalta valuuttakurssivaihteluista oli aikaisemmin mahdollista myös hyötyä yksinkertaisesti vaikkapa sijoittamalla puolet toiminnasta Ruotsin kruunuihin ja puolet Saksan markkaan, sekä ostamalla raaka-aineet, tuotteet tai palvelut siitä maasta, jossa kurssi oli edullisempi.

Kun aikoinaan liityimme euroon, pahin pelkoni oli, ettei Suomi pienenä ja pohjoisena maana kykenisi kilpailemaan tuotteillaan ja tuotannollaan Keski-Euroopan lämpimmän ja väkirikkaan alueen kanssa. Tämä pelko yhdistettynä maailmantalouden ongelmiin, Euron vahvuuteen ja viimeaikaiseen Venäjän ruplan nopeaan heikkenemiseen, on nyt toteutunut ja johtanut Suomessa yritysten alamäkeen ja työttömien määrän nopeaan lisääntymiseen. Valuuttapolitiikalla ei ole enää mahdollisuutta säädellä viennin vetoa ja tuonnin määrää. Ainut meille jäänyt jousto on siirretty euron kautta työmarkkinoille, joka näkyy joukkoirtisanomisina.

Toinen mahdollisuus olisi työn jakaminen entistä useammille ja samalla palkkojen alentaminen kilpailukyvyn lisäämiseksi, mutta vaikuttaa siltä, että suomalaiset ovat lopultakin niin itsekkäitä, etteivät suostu tinkimään tippaakaan omastaan. Tekemäni adressi osoittaa sen selvästi:

www.adressit.com/ ehdotus_tyottomyyden_poistamiseksi_tyoaikoja_lyhentamalla

Devalvoinnilla olisimme aikaisemmin jo ratkaisseet sekä työllisyyden että ulkomaankaupan ongelmat, kuten tehtiin 1990-luvun alussa, kun markka devalvoitiin 35 prosenttia. Talouden ongelmiin suhteutettuna nyt luultavasti tarvittaisiin jo lähemmäs 50 prosentin devalvaatio, mutta sen seurauksena lähtisi vienti vetämään ja lujaa! Samalla tuonti romahtaisi, kun ei kannattaisi hankkia enää turhia tuotteita ulkomailta, mikä myöskin olisi pääasiassa hyvä asia. Tietysti tuontiyritykset kärsisivät, mutta vienti on tärkeämpää, kuten se että rahat pysyvät kotimaassa, eivätkä virtaa ulkomaisiin hankintoihin ja lomamatkoihin.

Devalvaatio johtaisi vähitellen jopa työvoimapulaan ja valtio säästäisi pitkän pennin työttömyyskulujen romahtaessa. Työvoimapulaa voisi paikata tuontityövoimalla, jonka kuitenkin pitäisi poistua maasta, kun taas mennään seuraavaa lamaa kohden, ennen uutta devalvaatiota.

Olen hieman vastahakoisesti Eurosta luopumisen kannalla, mutta edut ovat niin vahvat ja kiistämättömät, että ero pitäisi tehdä nopeasti! Muutoin satojentuhansien pitkäaikaistyöttömien muodostama uusi, köyhä kansanosa uhkaa näivettää koko hyvinvointiyhteiskuntamme. Tiedättehän paljonko tavallinen pitkäaikaistyötön, jolla on omistusasunto tai muuta omaisuutta saa toimeentulokseen? : Pari kymppiä päälle 500 euroa nettona kuukaudessa! Yritä sillä sitten tulla toimeen. Potentiaalisia köyhiä eli työttömiä on jo neljättäsataatuhatta. Vielä pahemmaksi tilanne muuttuu, jos suurelle osalle näistä "köyhäläisistä" pitää valtion kustantaa vielä asunnot ja muita tukia.

ERO EUROSTA ON TOTEUTETTAVA PIAN!

Olkoon aluksi 1mk = 1€, ja pian devalvoinnin jälkeen 1mk = 0.5€. Silloin alkaisi talouden ja hyvinvoinnin nopea nousu.

 

---

Kun vielä jotenkin saataisiin kaljaa kittaava ja tupakkaa vetävä kansanosamme käsittämään niiden haitat sekä itselleen että koko yhteiskunnalle, niin hyvinvointi nousisi ennen näkemättömän korkealle tasolle Suomessa.

---

Yliopisto-opiskelijat puolestaan saataisiin sekä omaksi että yhteiskunnan eduksi työmarkkinoille lähes puolta nopeammin, kun luovuttaisiin niin sanotusta "akateemisesta vapaudesta", joka käytännössä tarkoittaa sitä, ettei luentoihin ja harjoituksiin ole pakko osallistua, jonka seurauksena opinnot viivästyvät ja taso laskee.