ISRAEL ELÄKÖÖN - ISRAEL MUST LIVE!

Suomi taistelee Israelin rinnalla!

/ #818 Re: Re: ISRAEL ELÄKÖÖN - JAKAMATON JERUSALEM - solidaarisuustapahtuma
 Helsingin Senaatintorilla 13.

03.09.2011 00:49

#810: - Re: ISRAEL ELÄKÖÖN - JAKAMATON JERUSALEM - solidaarisuustapahtuma
 Helsingin Senaatintorilla 13.9.20

 

ISRAEL ELÄKÖÖN - JAKAMATON JERUSALEM

 

SaferGlobe Finland
TUTKIMUSTIEDOTE 1.4.2011

 

SUOMEN ASEVIENTI ISRAELIIN KASVOI GAZAN SODAN JÄLKEEN
Puolustusvoimien kalustohuollot alkoivat Israelissa

Puolustusministeriön julkaiseman puolustustarvikkeiden vientitilaston mukaan vuonna 2009 Israeliin myytiin sotatarvikkeita 48 000 euron arvosta. Se on viisi kertaa enemmän kuin ennen Gazan sotaa vuonna 2008. Kaikkiaan Israeliin myönnettiin vuosina 2008–2009 sotatarvikkeiden myyntilupia 101 000 euron arvosta. Se on merkittävästi enemmän kuin vuosina 2002–2007 myönnetyt myyntiluvat, joiden arvo oli alle 50 euroa. Tiedot selviävät SaferGlobe Finlandin kevään aikana julkaistavasta Suomen asevienti 2009 raportista.

Gazan sodan jälkeen myönnetyistä vientiluvista neljä liittyy Puolustusvoimien Israelissa teettämiin sotakalustohuoltoihin. Huollettavaksi viedään sotakalustoa, jota Suomi on ostanut Israelista kuten esimerkiksi sotilaselektroniikkaa ja ohjusjärjestelmiä. Tämä on ensimmäinen kerta, kun Puolustusvoimien tiedetään korjaavan ja huoltavan näin laajamittaisesti kalustoaan Israelissa. Ulkomailla tehtävien kalustohuoltojen takana on valtionyhtiö Patrian tytäryritys Millog Oy, jolle Puolustusvoimat ”jättiulkoisti maavoimien” materiaalihuollon vuoden 2009 alusta. Ulkoistamissopimuksen myötä armeijan harmaista siirrettiin Millogin palvelukseen noin 500 työntekijää. Israelissa tehtävien huoltojen taloudellista arvoa tai työllisyysvaikutuksia kotimaassa ei ole kerrottu.

Pidättyväinen asevientipolitiikka on miljoonia euroja
Gazan sodan jälkeen puolustusministeriö totesi, että asekaupoissa ”Israeliin ollaan varsin pidättyväisiä tällä hetkellä, tai ei mitään ’varsin’ vaan ollaan pidättyväisiä” (KU Viikkolehti 30.10.2009). Pidättyväisyys kesti kuitenkin vain sodan alusta, vuoden 2008 lopusta vain vuoden 2009 puolivälin tienoille. Pidättyväisyys näkyi myönnettyjen sotatarvikkeiden myyntilupien taloudellisessa arvossa, joka laski neljännekseen vuoden 2008 arvosta. Jos, taas seurataan toteutunutta asevientiä, tarkoitti pidättyväisyys aseviennin viisinkertaistumista. Tämä johtuu siitä, että asevientipolitiikasta päättävä ulkoministeriö ei Gazan sodan tai avustuslaivaan tehdyn hyökkäyksen jälkeen nähnyt tarpeelliseksi perua aiemmin myönnettyjä sotatarvikkeiden vientilupia.

Pidättyväinen linja ei ole koskenut aseteollisuusyhteistyötä. Ulkoministeriön asevalvontayksikön johtaja totesi, että ”kaupallisten vientilupien suhteen ollaan oltu pidättyväisiä jo edellisestä hallituksesta lähtien. Pidättyväisyys ei tarkoita ettei olisi minkäänlaista yhteistyötä” (KU Viikkolehti 30.10.2009). Yhteistyöhön kuuluvat niin Suomen asehankinnat Israelista kuin Patrian aseiden testaus ja tuotekehitys Elbit Systemsin kanssa sen aseistaessa Patrian EU-maihin myymiä panssaroituja-ajoneuvoja (AMV).


Patria sai lokakuussa 2009 luvan viedä Israeliin tiedustelujärjestelmän (ELINT/ARIS), jolla voidaan siepata vastaosapuolen (vihollisen) tutka-aaltoja sekä saada tietoa heidän käyttämistään tutkajärjestelmistä. Puolustusministeriön mukaan tässä vientiluvassa on kyse väliaikaisesta viennistä eli testauksesta, tuotekehityksestä tai muusta sen kaltaisesta toiminnasta. Patrian kauppakumppanina on Elta Systems, jonka omistaa israelilainen aseteollisuusjätti IAI. Se valmistaa esimerkiksi Israelin armeijan puskutraktoreihin panssarointeja, jotta ne voisivat toimia turvallisemmin siirtokunnissa ja miehitetyillä alueilla. IAI on myös yksi niistä yrityksistä, joka on ehdokkaana Suomen uusien miehittämättömien lentokoneiden (UAV) myyjäksi.

Suurin yksittäinen yhteistyökuvio on Insta DefSec Oy:n panssarintorjuntaohjusten osien toimitukset Israelin aseteollisuudelle. Insta ei ole ilmoittanut solmimiensa sopimusten arvoa, mutta tullihallituksen tilastojen mukaan Suomesta on toimitettu Israeliin vuosina 1999–2010 ohjusteknologiaa yhteensä 7,42 miljoonan euron arvosta. Tähän tulliluokkaan ja summaan voi sisältyä muutakin kuin Instan toimituksia.

Amnesty Internationalin vuonna 2009 julkaiseman Fuelling Conflict -raportin mukaan nämä kaupat nostivat Suomen Israelin toiseksi suurimmaksi ohjusteknologian toimittajaksi heti Yhdysvaltojen jälkeen. Suurimman yksittäisen luvan Insta sai valtioneuvostolta vuonna 2006 ja tämä vientilupa on voimassa vielä vuoden 2012 loppuun saakka. Näin pitkän ajan kuluessa Israelin tilanne ja jopa ostajat (loppukäyttäjät) ovat ehtineet muuttua, kuten tapahtui vuonna 2010.

Hyvät säännöt, soveltaminen ontuu
Euroopan Unionilla on ollut vuodesta 1998 lähtien voimassa puolustustarvikkeiden viennin yhteinen käytännesääntö (ns. yhteinen kanta). Siitä tuli jäsenmaita oikeudellisesti sitova vuoden 2008 joulukuussa.

EU:n sääntöjen kahdeksan kriteerin mukaan asevientilupia myönnettäessä tulisi huomiota kiinnittää muun muassa seuraaviin seikkoihin:


ihmisoikeuksien kunnioittamiseen ja kansainvälisen humanitaarisen oikeuden noudattamiseen lopullisessa määrämaassa


- määrämaan sisäiseen tilanteeseen vallitsevien jännitteiden tai aseellisten konfliktien osalta. Jäsenvaltioiden on evättävä lupa sotilasteknologian tai puolustustarvikkeiden vienniltä, joka aiheuttaisi tai pitkittäisi aseellisia konflikteja tai kärjistäisi jännitteitä tai konflikteja lopullisessa määrämaassa.


- alueellisen rauhan, turvallisuuden ja vakauden suojeluun. Jäsenvaltioiden on evättävä maastavientilupa, jos on olemassa selkeä vaara, että ilmoitettu vastaanottaja käyttäisi vietävää sotilasteknologiaa tai vietäviä puolustustarvikkeita hyökkäykselliseen toimintaan toista maata vastaan tai tehostaakseen voimatoimin aluevaatimusta.

 

Lisäinfoa

http://icahd.fi/?p=2433&lang=fi