Kehitysvammaisia käytetään hyväksi työelämässä

Että näinkö?

/ #95 Re: Re: Re: turhan pelkistetysti ajateltu

20.08.2011 23:41

#81: hoitaja - Re: Re: turhan pelkistetysti ajateltu

Jaan aikalailla ajatuksesi kehitysvammaisten työstä ja työnteosta, mikäli olen kirjoituksesi tulkinnut oikein. Työskentelen itse kehitysvamma-alalla ja olen huomannut niin ikään, että monelle kehitysvammaiselle on tärkeää päästä ryhmäkodin ulkopuolelta tekemään "töitä", kuten he itse sen mainitsevat. Heidän näkökulmastaan työnteko on vaan monesti sitä, että lähdetään ryhmäkodista/kodista aamulla ja tullaan iltapäivällä takaisin. Työpäivien pituus on heillä vaihteleva, joillakin se on 8 tuntia, toisilla 4-5 tuntia. Tunnen monia kehitysvammaisia, jotka käyvät "töissä" ja askartelevat päivän - parhaimmillaan/pahimmillaan heidän "työnsä" oli sitä, että he leikkasivat pillit pieniksi kappaleiksi, pujottelivat nämä kappaleet villalankaan ja solmivat villalangat. Kas näin saatiin "kaulakoruja"!! Hienoa työtä, mutta miksi siitä pitäisi palkka maksaa?

 

Kuten asian ilmaisit, monet kehitysvammaiset tekevät avotyönä sellaista työtä, johon ei normaalisti palkattaisi ketään täyspäiväisesti, vaan kyseiset hommat sisällytettäisiin jonkun jo olemassa olevan työhön. Tällaisia ovat esimerkiksi paperin silppuaminen. Ja samoilla linjoilla mennään siinäkin asiassa, että jos kehitysvammainen ihminen on samalla viivalla muiden työntekijöiden kanssa esim. työhaastattelussa ja työn tuottavuudessa (nykyään kun työnantajat vaativat työntekijältä myös tuottavuutta, ei pelkkää joutenoloa), niin sitten täytyy palkankin olla yhdenmukainen.

 

Nykyajan työelämässä työnantajalla on tiettyjä odotuksia työntekijöiltä ja tietyt tehtävät täytyy saada tehdyksi kunnolla tietyssä ajassa. Ei työnantajat nyt kuitenkaan mitään hyväntekeväisyyslaitoksia ole, jotka maksavat ihmisille rahaa menetetystä vapaa-ajasta vain huvin ja urheilun vuoksi. Nykyään myös työntekijän täytyy ansaita palkkansa. Niin ikävää kuin se onkin, on se myös totta.