Kaksi ulkoministeriä ja kaksi täysin eriävää mielipidettä. Meitä pakotetaan valitsemaan idän ja lännen väliltä. Ulkoministeri Tuomioja vakuuttaa Kiovasta, että ''tämä ei ole fasistinen vallankumous''. Ulkoministeri Lavrov vakuuttaa, että Ukrainan hallinto on täysin radikaalin äärioikeiston hallinnassa.
Suomi ja Venäjä jakautuneet täydellisesti Ukrainan kriisissä
Suomen ja Venäjän ajautuminen täydellisesti vastakkaisiin leireihin on kärjistynyt Ukrainassa, jossa väkivaltaisesti toteutettu vallankaappaus on ajanut idän ja lännen valtaliitot - siis jälleen kerran - toisiaan vastaan. Valtamediat seuraavat heitä hallitsevia intressejä ja repeytymä on kaikkien luettavissa, nähtävissä ja kuultavissa.
Tilanne ei ole uusi, koska vastaava repeytymä idän ja lännen välillä on koettu jo mm. Syyrian että Iranin vastaisissa kampanjoissa. Konfliktin rantautuminen Eurooppaan on tuoneet asetelman kuitenkin yhä lähemmäs Suomen rajoja ja samalla suomalaisten tuntoja. Samaan aikaan Suomen valtamedian lietsomalla russofobialla ei näyttäisi olevan lainkaan jarrumiehiä.
Ulkoministeri Erkki Tuomioja matkusti Kiovaan loppuviikosta kriittisellä hetkellä, jolloin Ukrainan tilanne on kaiken huomion keskipisteessä. Vierailu konfliktialueelle ja vallan kumonneen hallinnon tervehtiminen onkin huomattava diplomaattinen teko - selkeä puolen valinta konfliktissa.
Eki sanoo: "Ei täällä fasistit hillu"
Tärkein kysymys kuuluu, onko Kiovassa valtaan väkivaltaisuuksien voimalla nostettu hallinto laillinen vai toteuttaako Suomi nyt ulkopolitiikkaansa sellaisen hallinnon kanssa, joka on yleisten oikeuskäsitysten, moraalin ja perustuslain vastaista? Mitkä voimat hallinnon valta-asemaansa Kiovassa nostivat ja millä keinoin? Asiasta on kaksi vastakkaista näkemystä ja tukuttain todisteita tekemään kysymyksestä ristiriitaisen.
Tuomioja ei allekirjoita näkemystä, että itäisessä ja eteläisessä Ukrainassa olisi laajempaa tyytymättömyyttä tai vastarintaa Kiovan tämänhetkistä hallintoa vastaan. Hän vakuuttaa torstaina Kiovassa Itsenäisyys-aukiolla, ettei kyseessä ole fasistien vallankumous. Tuomiojan mukaan Ukraina halutaan hajoittaa sen ulkopuolelta, mutta hän ei täsmentänyt mikä tämä ulkopuolinen taho olisi. Asiasta kirjoitti Iltalehti.
Tuomioja pitää loukkaavana sellaista väitettä, että Kiovassa olisi tapahtunut fasistien vallankaappaus. Hän pitää sitä loukkaavana kaikkia niitä ihmisiä kohtaan, jotka ovat halunneet vapasti valita Ukrainan tulevaisuuden, demokratian ja ihmisoikeudet. Tuomioja sanoi, että hänen mielestään kansanäänestyksen järjestäminen Krimillä ainoastaan kärjistää tilannetta. Hänen mukaansa demokraattinen kansanäänestys ei ole sopiva keino päästä todellisiin neuvotteluratkaisuihin.
Venäjän ulkoministeri: Ukrainan hallitus oikeistoradikaalien käsissä
Sergei Lavrovin ja samalla Venäjän näkemys poikkeaa Suomen linjasta täydellisesti. Lavrovin mukaan Ukrainan uusi hallinto on radikaalien nationalistien vaikutusvallassa. Hän uskoo, että hänen ulkomaiset kolleegansa ovat täysin tietoisia tästä faktasta, mutta ovat haluttomia sitä myöntämään.
"Niin kutsuttu väliaikainen hallinto ei ole riippumaton, ja suureksi ikäväksi, se on riippuvainen radikaaleista nationalisteista, jotka suorittivat sotilaallisen vallankaappauksen," Lavrov sanoi lauantaina toimittajille kun häneltä kysyttiin, onko Venäjä valmis suoriin neuvotteluihin Kiovan hallinnon kanssa, kuten länsi on Moskovaa pakotetoimien ja uhkailujen siivittämänä vaatinut.
Oikeisto Sektorin aseistetut ryhmittymät olivat aktiivisia väkivaltaisuuksissa, jotka johtivat presidentti Janukovichhin suistamiseen vallasta. Kun 21.2. allekirjoitettiin opposition ja hallituksen välillä sopimus tilanteen rauhoittamiseksi, juuri Oikeisto Sektori julisti, ettei se tunnusta sitä ja päätti jatkaa aseistettua taisteluaan.
Pappa sanoo: "Siellä ne fasistit hilluu"
Lauantaina lehdistötilaisuudessa Lavrov antoi esimerkin siitä miten Oikeisto Sektori vaikuttaa nykyiseen päätöksentekoon Kiovassa.
"Uuden hallinnon viranomaiset pyysivät Oikeisto Sektoria hyväksymään heidän ministerivalintansa ja nyt Oikeisto Sektori on tyytymätön. Sen johtajat sanovat, ettei hallintojärjestelmän uudelleenjärjestely Ukrainassa ole suoritettu loppuun. He vaativat jokaista ministeriä menemään Itsenäisyys-aukion mellakoitsijoiden eteen ja raportoimaan kuinka hyvin he asettavat voimaan mellakoitsijoiden vaatimukset."
Lavrovin mukaan ryhmittymä, joka vaatii nyt pääsyä käsiksi myös Ukrainan asevoimien asearsenaaliin, on pitänyt käsissään valtaa Kiovan kaduilla. Lavrov totesi, ettei Ukrainan pääkaunki ole ollut turvallinen sen jälkeen kun Janukovich suistettiin vallasta ja polisivoimat vedettiin pois Kiovan kaduilta. Myös tämä toimenpide oli vastoin 21.2. laadittua sopimusta vakauden palauttamiseksi diplomaattisin keinoin.
"Tosiasiassa siellä ei ole valtion kontrollia ja niin kutsuttu Oikeisto Sektori määrää tahdin, ryhmittymä, joka on omistautunut terrorille ja uhkailulle", Lavrov sanoi.
Toimittajan kommentti:
Kuuntele molemmilla korvillasi, katso molempiin suuntiin ja punnitse huolellisesti johtopäätöksesi. Älä kiirehdi mielipiteisiin. Ajatteleppa ihan itse.
On melko vaikeaa lisätä sanoja siihen mitä IPU:n puheenjohtaja Antti Pesonen kirjoitti artikkelissaan Joka ei tunne historiaa, joutuu elämään sen uudelleen, ja joka ansaitsi samalla paikkansa Verkkomedian pääkirjoituksena. Kun puolia valitaan, luottamus menetetään ja kuten tiedetään, sen me voimmekin ainoastaan menettää. Toisaalta tiedämme sen, että rauhan me voimme ainoastaan hävitä.
Kahtiajakautuminen idän ja lännen valtaliittojen välillä tuo varsinkin Lähi-idässä pitkään jatkuneen taistelun meidän jokaisen mieliin. Meidät pakotetaan valitsemaan idän ja lännen välillä, vaikka suurin osa suomalaisista haluaisi varmasti valita sen kolmannenkin: Suomen ja suomalaisuuden. Maamme on kuitenkin miehitetty ja Suomi on menetetty lännnelle. Kolmas vaihtoehdoista on pelkkä illuusio.
Länsi on päättänyt voittaa yleisen mielipiteen maassamme, sillä Suomen valtamediassa todistettu valtava russofobia on ainoastaan kiihtynyt. Se alkoi ryminällä Venäjän parlamenttivaaleissa 2011, voimistui Venäjän asevoimien komentaja Makarovin Suomen vierailun aikana 2012 ja kärjistyi Venäjän presidentin vaaleissa. Välissä olemme todistaneet milloin BBC:n masinoimaa "Pussy Riotia" kuin NGO-iskuja kuten "Greenpeacea".
Mitä ikinä suurvallassa tapahtuukaan: "Koska Putin". Sochin olympialaiset keskittyivät presidentti Putinin demonisointiin, mutta nyt ammutaan jo kaikella mitä arsenaaleista löytyy. Häpeän sitä propagandakonetta, jota kutsutaan lännen valtamediaksi: Kun totuudella ei ole mitään arvoa.
Ulkopoliittisen instituutin, CIA:n hallitseman UPI:n "asiantuntijat", ja muut russofobit tekevät työtä käskettyä ja toimittajat ovat kritiikittä mukautuneet tähän hysterian lietsontaan. Hesarin Erkon kuolema ja päätoimittaja Pentikäisen poistuminen Hesarin komentopaikalta on johtanut vuoden 2013 aikana nähtyyn seismiseen mediamuutokseen: Nyt YLE huutaa paukut ja muut seuraavat. Entistä vahvemmin verovaroin toimitettu YLE ei olekaan Hesarin tavoin lainkaan riippuvainen lukijamääristä uskottavuuden rapistuessa informaatiosodan kentällä.
Muistakaamme miten kunnioitettu Yrjö Kallinen sanoi: "Harvat meistä haluavat sotaa, mutta suuri osa kannattaa asioita, jotka johtavat sotaan". Siis olemmeko me unessa?
Ylistyksen sanani ja kiitokseni menevät tänään Suomen viimeiselle Neuvostoliiton suurlähettiläälle, Heikki Talvitielle, jonka valtiomiestaito on ollut yksinäisenä viisauden äänenä mieltäni ehkä eniten lohduttanut vastapaino sille asiamiespolitikoinnille, johon lännen intressejä edistävät tahot maassamme ovat EU- ja Nato-kiimassaan sortuneet. Kuunnelkaamme herra Talvitien opettavaisia sanoja Suomen ja Venäjän välisistä suhteista sekä niiden merkityksestä meille jokaiselle.
Meidät kaikki pakotetaan vielä valitsemaan puolemme siinä mitä on tulossa, eikä siinä valinnassa kannata kiirehtiä. Pääasia on muodostaa ajatteleva enemmistö.
Janus Putkonen
|