Y-juna Karjaalle ja Inkooseen säilytettävä

MH

/ #51 Järjettömiä perusteluja järjettömälle idealle

29.01.2014 06:43

Lähijunayhteyksien karsiminen olisi erittäin lyhytnäköistä, sillä Tilastokeskuksen 25.3.2013 julkaiseman ennusteen mukaan sekä Inkoon että Karjaan asukasluvut tulevat pidemmällä tähtäimellä kasvamaan: investoimalla toimiviin junayhteyksiin nämä kasvavat asukasmäärät saataisiin siirtymään junayhteyksien vakituisiksi käyttäjiksi. Y-junavuoroja on jo karsittu rajusti vuosien mittaan, ja esimerkiksi Inkoon työ- ja vapaa-ajan matkalaiset ovat jo nyt vain muutaman päivittäisen junavuoron varassa. Viikonloppuisin junaliikenne on lähes olematonta: esimerkiksi sunnuntaisin Helsingistä Inkooseen kulkee vaivaiset kolme Y-junaa. Koska vaivattomia junayhteyksiä ei ole, katoavat matkustajatkin.

Ratkaisu on hyvin yksinkertainen: kun junavuoroja lisätään ja yhteyksiä Inkoon ja Karjaan juna-asemille parannetaan, myös matkustajamäärät ja -tyytyväisyys kasvavat. Sen sijaan vuoroja karsimalla ja yhteyksiä lakkauttamalla kasvusta on turha edes haaveilla. Kyse on ainoastaan päättäjien tahdosta ja kyvystä investoida ja katsoa hieman pidemmälle tulevaisuuteen.

Helsingin Sanomien verkkouutisessa ”Lähijunien liikennöinti Karjaalle ja Inkooseen uhkaa loppua” (http://www.hs.fi/kaupunki/a1389408063325, luettu 15.1.2014) todetaan, että ”VR-Yhtymä perustelee muutosta molempien asemien matkustajamäärien vähäisyydellä sekä jatkuvilla ongelmilla yksiraiteisella rantaradan osuudella. Sekä lähi- että kaukojunat ovat kulkeneet epätäsmällisesti jo vuosia. ’Kohtaamispaikkoja on vähän. Jos jollekin junalle tulee ongelmia, koko liikenne kärsii’, kaukoliikennejohtaja Ari Vanhanen sanoo.”

VrLeaks-sivustolla (http://vrleaks.wordpress.com/2014/01/23/rantaradan_ongelmat/) kuitenkin on selvästi esitetty, että rantaradan aikatauluongelmat johtuvat eniten IC-junista ja niiden ohjausvaunuista. Sivustolla todetaan myös seuraavaa: "VR:n julkisuudessa kertoma vähäinen matkustajamäärä Y-junissa ei vaikuta VR:n kannattavuuteen, sillä Y-junaliikenne on Liikenne- ja viestintäministeriön ostoliikennettä, jolloin Liikenne- ja viestintäministeriö maksaa VR:lle Rantaradan Y-junaliikenteen operoinnista. Varat Liikenne- ja viestintäministeriön budjettiin tulevat suoraan valtion budjetista."

Jos VR:n ratkaisu aikataulu-, raide- ja kalusto-ongelmiinsa on yhteyksien lakkauttaminen, voin vain toivoa, että Liikenne- ja viestintäministeriössä ongelmia ratkotaan hiukan eri logiikalla!