LAUNEEN KOULUN LAPSET HÄDÄSSÄ!

Minni Salminen

/ #313 Erään äidin terveiset valtuutetuille!

08.04.2013 16:29

Tässä erään äidin kirje kaupunginvaltuutetuille:

"Lahden kaupunginvaltuutettu

Asiani koskee Lahden Launeen peruskoulua ja nimenomaisesti rakennusta, johon peruskoulun oppivelvollisena lapseni kuuluu.

Haluan tuoda Teidän tietoon oman näkemykseni lapsen vanhempana rakennuksen nykytilasta, tiedän, että Teidän ja yleisessä tiedossa on Launeen koulun sisäilmatilaongelmat, joten toivon Teidän käsittelevän esittämäni kysymykset kokouksen yhteydessä ja jos ette niin edes itsellenne.

Lapseni siirtyi vuonna 2011 Launeen koulun kuudennelle luokalle Renkomäen koulusta. Koulua oli käyty n. 2 kuukautta, jolloin oireilut alkoivat, jatkuvaa päänsärkyä, kurkkukipua sekä vatsakouristelut.

Näiden oireiden takia lapseni joutui olemaan poissa toistuvasti koulusta, oireiden ollessa pahempana.

Peruskoulun terveydenhoitajan kanssa tilannetta käytiin läpi, josta meidät ohjattiin Launeen terveyskeskuksen lääkärin vastaanotolle (koulu lääkärille ei ollut aikoja). Verikokeita ja nieluviljely tehtiin, mutta mitään selitystä näiden avulla ei löydetty oireisiin. Lääkärin totesi, kyllä ”merkilliseksi” oireiksi nämä ja niiden toistuvuus ja huomio myös koulun tilanteen näihin.

Kouluvuosi päättyi ja lapseni ei sairastanut kertaakaan kesäloman aikana, ei edes päänsärkyä. Kävimme kesällä koulun terveydenhoitajan vastaanotolla, koskien 7 luokalle siirtymistä ja tässä yhteydessä käsittelimme lapseni menneen vuoden toistuvia poissaoloja sairastumisen johdosta ja miten selviämme tulevista vuosista samassa koulurakennuksessa, ainoa ”pelastus” saattoi olla, että lapsi siirtyy yläasteen puolelle, jossa kiertävät luokat eri tunneille.

Nyt lapseni käy yläasteen tiloissa koulua ja oireilua on edelleen.

Miten Lahden kaupunki, jonka valvonnassa ja päätösvallassa on koulurakennuksesta huolehtiminen voi laittaa terveen lapsen rakennukseen, jossa hän sairastuu?

Mitkä on vaikutukset lapseeni, ei vain sairastuminen=> lapsi ei ole fyysisesti/henkisesti kunnossa koko lukuvuoden aikana, koska oireet eivät häviä ja palautuminen terveeksi ei tapahdu. Miten lapsi voi pysyä opetuksessa mukana ja JAKSAMINEN. Tähän voisi helposti itselleen vastata, että lapselle kuuluu Perusopetuslain 16§:n mukainen tukiopetus, mutta tiedän tähän itse vastauksen jo esikoislapseni käydessä (Launeen koulu) ja myös sairastaessa, miten käytännössä asia on, resursseja ei ole tämän toteuttamiseen, kuten niin monesti vastuksen sain.

Mitkä vaikutukset on tällaisissa tilanteissa , kun lapsi ei saa sitä pohjaa peruskoulun opetuksesta, (tahtomattaan sairas) tulevan nuoruuden opiskeluun, mielestäni ERITTÄIN suuri kysymys ja vaikutukset voivat olla todellakin pitkälle, äärimäisessä tapauksessa opiskelupaikan puuttuminen (huono todistus->ei pääse) ja tästä voi seurata nuoren syrjäytyminen. Suomen Tasavallan Presidentti, uutiset 7.9.2012 , nuorten syrjäytymisestä: Tässä asiassa me kaikki olemme tekijöitä!

Lopuksi esitän kysymyksen, miten Lahden kaupunki noudattaa Opetus- ja Kulttuuriministeriön julkaisemaa Perusopetuksen laatukriteerit (julkaisu 2012:29) kohtaa Perusopetuksen laatukriteerit 3.3. Laatukortit, luku 10, itse en vain löydä tähän vastausta?

Lapsellani on motivaatio ja halu opiskeluun.

Vaadin, että Lahden kaupungin tekee asianomaiset päätökset rakennuksen osalta ensitilassa kuntoon, ei rakennuksen jatkuva korjaaminen tuo tilanteeseen ratkaisua.

Asiallisesti
Äiti"