Tikkurilan Romu Oy:n ympäristöluvan laajennus 2012
MUISTUTUS
Mielestämme Tikkurilan Romu Oy:lle ei tule myöntää lupaa laajennukseen ja toiminta-aikojen pidentämiseen.
Tiivistelmä perusteluista:
- Lupahakemuksen mukainen lisäys nostaisi toiminnan volyymia merkittävästi: 62%.
- Yrityksen toiminnan ja sen tuoman liikenteen melu häiritsee jo nykyisellään ympäröivää asutusta.
- Yrityksen toiminnasta alueen maaperään ja osiin pääsee ympäristömyrkkyjä, jotka kulkeutuvat pientaloalueen puutarhojen läpi.
- Yrityksen toiminta jo nykyisessä laajuudessaan on aiheuttanut ympäröivälle asutukselle vaaratilanteita.
- Yrityksen toiminnan terveydelle ja turvallisuudelle aiheuttamaa riskiä ja vaaraa tulee arvioida kokonaisuutena, jossa huomioidaan koko Kelatien teollisuusalue ja sillä sijaitsevat yritykset.
- Yritys on toistuvasti laiminlyönyt, hidastellut ja ollut piittaamaton sille määrättyjen velvollisuuksien ja toiminnan ehtojen täyttämisessä.
Perustelut yksilöidysti:
1. Kokonaismäärän lisäys on peräti 62 %, joten kyse ei ole pienestä muutoksesta. Toiminnan laajennus tulee muuttamaan olennaisesti nykyisiä ympäristövaikutuksia. Määrän suuruudesta ja sen kasvusta saa selkeämmän kuvan Liitteenä 1 olevasta taulukosta.
2. Vuonna 2005 myönnetyn ympäristöluvan mukaan yritys velvoitettiin rakentamaan meluaita ja meluesteitä asuinaluetta häiritsevän melun poistamiseksi. Luvan mukaan meluesteiden oli oltava valmiit viimeistään kuuden kuukauden kuluttua ympäristöluvan myöntämisestä (lupa myönnetty 14.11.2005). Vielä 19.4.2007 meluesteet eivät olleet valmiit. Tällöin ympäristöluvan päätöksestä oli kulunut jo 15 kuukautta.
Meluaidan rakentamiseen oli annettu riittävästi aikaa, mutta sen valmistuminen myöhästyi kohtuuttomasti aiheuttaen häiriöitä asuinalueelle. Nykyinenkään meluaita ei ole riittävä häiritsevän melun poistamiseen. Meluesteistä huolimatta yrityksen toiminta aiheuttaa edelleen säännöllisesti häiritsevää melua ja toiminnan laajentaminen 62 %:lla lisää varmasti melun määrää.
3. Vuonna 2005 myönnetyn ympäristöluvan mukaan melutasoa oli mitattava vähintään yhdessä lähimmässä melulle alttiissa kohteessa kolme kertaa meluesteiden valmistumisen jälkeisenä ensimmäisenä toimintavuotena. Melumittauksien oli kestettävä koko laitoksen työpäivän ajan. Suunnitelma melutasojen mittaamisen jatkamisesta oli toimitettava Uudenmaan ympäristökeskukselle hyväksyttäväksi viimeisen mittausraportin yhteydessä.
Mittauksia tehtiin 5 päivänä, mutta ei yhtenäkään päivänä koko laitoksen työpäivän ajan. Mittausajankohdat osuivat kaikkina päivinä keskipäivän aikoihin, jolloin yleensä pidetään ruokatunnit ja näin ollen toiminta on keskeytynyt. Ensimmäiset mittauspäivät olivat 25. ja 26.2.2008 eli heti pääkaupunkiseudun koulujen hiihtolomaviikon jälkeen. Yleensä hiihtolomaviikolla sekä heti sen jälkeen on lähes kaikilla aloilla lomista johtuen vähemmän toimintaa kuin yleensä.
Vaasan hallinto-oikeuden päätöksessä 10.1.2007 n:o 07/0003/1 todetaan seuraavaa:
”Luvan saajan on toimitettava 31.12.2011mennessä ympäristölupahakemus Uudenmaan ympäristökeskukselle lupamääräysten tarkistamiseksi. Hakemukseen on liitettävä muutoin vaadittavien selvitysten ohella selvitykset toteutuneista ekvivalentti- ja maksimimelutasoista ympäristössä ja meluhaitan edelleen vähentämistä koskeva riittävää asiantuntemusta käyttäen laadittu suunnitelma. Selvityksissä on otettava huomioon toiminnasta ja sen vaikutuksista saatu tieto.”
Hakemukseen ei ole liitetty edellä mainittua suunnitelmaa.
4. Tikkurilan Romu Oy on toistuvasti rikkonut ympäristölupamääräyksiä häiritsevää meteliä tuottavalla toiminnallaan myös ympäristöluvassa määrättyjen toiminta-aikojen ulkopuolella.
5. Yrityksen toiminta nykyiselläänkin on jo terveysriski lähialueen asuinalueelle. Tästä konkreettisena esimerkkinä on 10.6.2011 Tikkurilan Romu Oy:ssä syttynyt tulipalo, jossa paloi autonromuja ja autonrenkaita, jotka muodostivat terveydelle vaarallisia palokaasuja ja aiheuttaen suuronnettomuuden riskin. Vain vajaa puoli vuotta myöhemmin, 29.11.2011, Tikkurilan romun toimistorakennuksessa syttyi tulipalo. Laissa vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuudesta, 17 §:ssä todetaan:
” Toiminnanharjoittajan on otettava huomioon suunnitellessaan vaarallisia kemikaaleja tai räjähteitä valmistavien, käsittelevien tai varastoivien tuotantolaitosten sijaintia, että tuotantolaitos on sijoitettava sellaiselle etäisyydelle asuinalueista, yleisessä käytössä olevista rakennuksista ja alueista, kouluista, hoitolaitoksista, teollisuuslaitoksista, varastoista, liikenneväylistä sekä muusta ulkopuolisesta toiminnasta niin, että ennalta mahdollisiksi arvioitavat räjähdykset, tulipalot ja kemikaalipäästöt eivät aiheuta henkilö-, ympäristö- tai omaisuusvahinkojen vaaraa näissä kohteissa.”
Lisäksi edellä mainitun lain 23 § todetaan seuraavaa:
”Vaarallisen kemikaalin laajamittaista teollista käsittelyä ja varastointia saa harjoittaa vain Turvallisuus- ja kemikaaliviraston luvalla. Toiminnanharjoittajan tulee hakea edellä tarkoitettua lupaa Turvallisuus- ja kemikaalivirastolta. Hakemuksessa on esitettävä tiedot ja selvitykset suunnitellusta toiminnasta ja turvallisuusjärjestelyistä.
Jos samalla toimipaikalla toimii useita toiminnanharjoittajia, joista osa harjoittaa laajamittaista teollista käsittelyä ja varastointia ja osa vähäistä teollista käsittelyä ja varastointia sekä jos toiminnanharjoittajien toiminta muodostaa toiminnallisen kokonaisuuden, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto myöntää luvat ja tekee ilmoituksen perusteella päätökset.
Toiminnanharjoittajan tulee tehdä 1 momentissa tarkoitettua toimintaa koskevista merkittävistä muutoksista ilmoitus tai hakea lupa.”
Kelatien alue muodostaa toiminnallisen kokonaisuuden ja siitä syystä aluetta ja siellä toimivien yrityksen käsittelemiä vaarallisten aineiden määriä on tarkasteltava kokonaisuutena.
Lisäksi edellä mainitun laitan 24 §:ssä todetaan ilmoitusvelvollisuudesta seuraavaa:
”Vaarallisen kemikaalin vähäistä teollista käsittelyä ja varastointia saa harjoittaa vain tekemällä siitä ilmoituksen. Toiminnanharjoittajan tulee tehdä ilmoitus pelastusviranomaiselle, jollei ilmoitusta 23 §:n 2 momentin nojalla tule tehdä Turvallisuus- ja kemikaalivirastolle. Ilmoituksessa on esitettävä tiedot ja selvitykset suunnitellusta toiminnasta ja turvallisuusjärjestelyistä. ”
Toiminnanharjoittajan tulee tehdä 1 momentissa tarkoitettua toimintaa koskevista merkittävistä muutoksista ilmoitus.”
Tikkurilan Romu Oy:n hakemuksesta ja hakemuksen liitteistä ei käy ilmi onko ilmoitusvelvollisuus täytetty.
6. Alueella toimii jo liikaa vaarallisia aineita, ongelmajätteitä ja räjähdysherkkiä materiaaleja ja aineita käsitteleviä/välivarastoivia yrityksiä suhteessa alueen kokoon (n. 6,6 hehtaaria). Kun aluetta ja sillä toimivia yrityksiä arvioidaan kokonaisuutena, tulipalon leviämisen ja suuronnettomuuden riski on alueella suuri.
8. Liitteen 9 (hulevesinäytteiden analyysit v. 2011 mukaan 2.9.2011 tehdyssä mittauksessa kuparin, lyijyn, sinkin ja mineraaliöljyn pitoisuudet olivat kohonneet verrattuna 20.6.2011 tehtyihin mittauksiin.
9. Laitosalueelle suuntautuva liikenne tulisi kasvamaan merkittävästi, mikäli laajennus sallittaisiin. Lisäystä päivittäisiin saapuviin kuormiin tulisi 33 % (30 kuormaa-> 40 kuormaa) ja lisäystä lähteviin kuormiin tulisi 50 % (10 kuormaa -> 15 kuormaa). Tämä osaltaan nostaa toiminnan melutasoa kohtuuttomasti.
10. Hakemuksesta puuttuu Ympäristönsuojeluasetuksen 10 §:n seuraavien kohtien mukaiset selvitykset:
”5) vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuudesta annetussa laissa (390/2005) tarkoitettu suuronnettomuuden vaaran arvioimiseksi laadittu selvitys tai ympäristönsuojelulain 103 b §:ssä tarkoitettu sisäinen pelastussuunnitelma; (5.6.2008/380)
6) ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetussa laissa (468/1994) tarkoitettu arviointiselostus, yhteysviranomaisen lausunto sekä luonnonsuojelulain (1096/1996) 65 §:n mukainen arviointi;
7) ehdotus tarkkailun järjestämiseksi.”
Koska edellä mainituista asioista käy selville, että Tikkurilan Romu Oy on rikkonut usein ympäristöluvan mukaisia määräyksiä, turvallisuustoimet eivät ole olleet riittäviä ja viranomaisten määräämät määräajat on ylitetty, yritykselle ei tulisi enää myöntää ympäristölupaa. Yritykselle, joka käsittelee pieniäkin määriä vaaralliseksi luokiteltuja aineita, ei tulisi sallia tällaisia laiminlyöntejä.
Hakemuksessa oli myös mainittu, että Tuusulan kunta on kaavoittamassa laitosalueen ja sen itäpuolella sijaitsevan läheisen asutusalueen välissä olevan lehtipuuvaltaisen metsän työpaikka-alueeksi. Haluamme tuoda tiedoksi, että tätä hanketta on vastustettu ja tullaan vastustamaan jyrkästi, koska se tuhoaisi metsän, joka nyt toimii ainoana suojavyöhykkeenä asutusta vastaan. Kaavoitus on vielä suunnitteluvaiheessa eikä ensimmäistäkään luonnosta ole vielä esitetty. Olemme syyskuussa 2011 järjestetyssä yleisötilaisuudessa käsittäneet, että alueen kaavoittaminen työpaikka-alueeksi on erittäin haastavaa johtuen useista eri syistä ja hankkeen toteutuminen ei ole varmaa (kts. Tikkurilan Romu Oy:n hakemuksen liite 2).
Siinä tapauksessa, että Tikkurilan Romun toiminnalle kuitenkin myönnettäisiin lupa, vaadimme seuraavien asioiden selvitystä ennen toiminnan laajenemista ja toiminta-aikojen pidentämistä:
1. Toiminta sisältää vaarallisten aineiden käsittelyä ja tällaisten aineiden käsittelyllä on annettu raja-arvot, kuinka lähellä asutusta niitä saa käsitellä. Vaarallisten ja räjähdysherkkien aineiden määrän arvioinnissa on käsiteltävä koko Kelatien aluetta kokonaisuutena ja otettava huomioon koko alueella toimivien yritysten käsittelemät vaaralliset aineet ja tehtävä perusteellinen selvitys siitä ylittääkö/onko jo ylittänyt Tikkurilan Romu Oy:n toiminnan laajennuksen lisäys näin ollen nämä raja-arvot.
Tikkurilan Romu Oy:n on tehtävä Lain vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuudesta, pykälien 23 ja 24 vaatimat ilmoitukset ja pyydettävä arvio saman lain pykälässä 17 mainitusta suojaetäisyydestä.
2. Alueen meluntorjuntatoimet eivät ole olleet riittävät, vaan häiritsevä melu on jatkunut vielä meluseinän rakentamisen jälkeen. Toiminnan olennainen laajentuminen tulisi epäilemättä lisäämään melua entisestään.
Tästä johtuen ennen luvan myöntämistä ja toiminnan laajentamista tulee tehdä erittäin kattavat meluselvitykset. Ottaen huomioon, että yrityksen toiminnasta aiheutuva melu on iskumaista ja jota on vaikea mitata, koska se ei ole säännöllistä, tulee melumittaukset tehdä niin, että melua mitataan lähimmällä häiriön kohteeksi joutuvalla asuinalueella vähintään kolmen arkipäivän ajan niin, että mittaukset tehdään yhtäjaksoisesti koko päivän ajan toiminnan ollessa käynnissä klo 7:00-18:00. Mittauspäiviä valitessa on otettava huomioon, että niiden aikana yrityksen kaikkien toimintojen osalta saadaan luotettavat meluarvot.
Melunmittauksen koko päivän kestävällä yhtäjaksoisella mittauksella on erittäin suuri merkitys siihen, että saadaan luotettava kuva iskumaisten melupiikkien osuudesta meteliin. Koska yrityksessä ei tehdä samoja toimintoja säännönmukaisesti joka päivä, on useampana päivänä tapahtuvalla mittauksella suuri merkitys luotettavien tulosten selville saamiseksi.
Melumittauspäivien aikana yrityksessä on tehtävä kaikkia niitä toimintoja, joita siellä normaalisti vuoden aikana tehdään. Jos tämä ei ole mahdollista, melunmittauspäiviä on lisättävä, jotta kaikkien yrityksessä vuoden aikana tapahtuvien toimintojen osalta saadaan luotettavat melunmittausarvot.
3. Vuosittain tehtävät hulevesinäytteet on tehtävä alusta alkaen (sisältäen itse näytteen oton) ulkopuolisen tahon toimesta.
4. Yrityksessä on tehtävä viranomaisen toimesta tarkastuksia usein ja säännöllisesti (vähintään kerran vuodessa), jotta lupamääräyksiä ei enää rikottaisi ja puutteisiin puututtaisiin mahdollisimman pian.
Liite 1
Tikkurilan Romu Oy hakee lupaa lisätä vastaanotettavien materiaalien määrille seuraavasti:
Materiaali: |
Lisättävä määrä |
Määrä lisäyksen jälkeen |
Määrä lisäyksen jälkeen kilogrammoina |
Määrän kasvu prosentteina |
Romumetalli |
9 000 t/a |
45 000 t/a |
45 000 000 |
25% |
Sähkö- ja elektroniikkaromut |
|
2 000 t/a |
2 000 000 |
0 % |
Akut |
2 000 t/a |
3 000 t/a |
3 000 000 |
200 % |
Paristot ja pienakut |
|
3 t/a |
3 000 |
0 % |
Rakennusjäte |
10 000 t/a |
10 000 t/a |
10 000 000 |
100 % |
|
|
|
||
Määrän kasvu kokonaisuudessaan prosentteina |
|
62 % |
OHEISMATERIAALIA
Tutustu ympäristölupahakemukseen:
Tutustu kesällä 2011 Tikkurilan Romun tulipalosta otettuun videoon:
http://www.youtube.com/watch?v=9pw06puyuR0
Kelatieinfo Ota yhteyttä adressin tekijään
Tämän verkkosivuston ylläpitäjän ilmoitusOlemme sulkeneet tämän adressin ja poistaneet allekirjoittajien henkilötiedot.Euroopan unionin yleiset tietosuoja-asetukset (GDPR) vaativat asianmukaisen syyn henkilökohtaisten tietojen tallentamiselle sekä vaativat, että tietoja säilytetään niin lyhyen aikaa kuin suinkin on mahdollista. |