Avioliitto on naisen ja miehen välinen julkinen liitto

Kommentoitu viesti


Vieras

#18611

07.08.2013 05:44

Kanadalaistutkija uskoo ratkaisseensa ruukun arvoituksen: ”Vanhan testamentin tekstit luultua vanhempia”
Mahdollisesti muinaishepreaa oleva tekstilöytö antaa viitteitä siitä, että israelilaiset ovat asuttaneet Jerusalemia luultua aiemmin. Kanadalaistutkija uskoo löydön todistavan, että muinaiset israelilaiset ovat kirjoittaneet Vanhaan testamenttiin historiaansa reaaliajassa eikä vasta vuosisatoja myöhemmin, kuten tähän saakka on uskottu.
http://www.seurakuntalainen.fi/uutiset/ulkomaat/3602/kanadalaistutkija_uskoo_ratkaisseensa_ruukun_arvoituksen_vanhan_testamentin_tekstit_luultua_vanhempia

Vastaukset


Vieras

#18617 Re:

2013-08-07 08:19:53

#18611: -

Se, että kirjoitustapa oli olemassa, ei todista, että myöhemmin kirjoitetut, kirjoitustapaa muistuttavat kirjoitukset olisivat aiemmin kirjoitettuja. Sen todistaisi vain se, että löytyneissä saviruukuissa tai samalta ajalta ja samanlaisin merkein kirjoitettuna olisi katkelmia kyseisistä teksteistä. Nyt niin ei ole. Menneistä ajoista on muulloinkin sepitetty tarinoita jälkeen päin.


Vieras

#18626 Re:

2013-08-07 12:30:32

#18611: -

"Kertomukset kulkivat aluksi suullisena perimätietona (traditiona). Heprealaisten keskuuteen kirjoitustaito saapui 1200-luvulla eKr. Kaikki Raamatun alkuperäiset käsikirjoitukset ovat kadonneet, mutta kopioita on säilynyt paljon. VT kirjoitettiin hepreaksi aluksi konsonanttikirjoituksena n. 900-150 eKr. mutta osia kirjoitettiin aremean kielellä. Vanhimmat säilyneet papyruskääröt ovat ajalta n. 200 eKr."

"...Selvä asia joka tapauksessa on, että Pentateukki (= Mooseksen kirjat) on syntynyt lukemattomien eri kirjoittajien toinen toistaan täydentävän työn tuloksena pitkän ajan kuluessa, eikä yhden kirjoittajan (= Mooseksen) tekemänä suhteellisen lyhyessä ajassa."


http://www.argumentti.fi/argumentti/teologia-arkeologia/

 

Noin 3000 vuotta vanha ruukunpala on noin vuodelta 1000 eKr. Myöskin on ollut jonkinmoinen konsensus siitä, että hebreaa puhuvia oli Jerusalemin alueella vuoden 1000 eKr aikoina.

Mitä uutta tietoa löytö tuo näissä suhteissa jo aiemmin tiedettyyn? Itselleni se, että kirjoitustaito oli, mutta sen käytöstä kertomusten reaaliaikaisesta kirjaamisesta ei ole näyttöä, on pikemminkin todiste tuota kirjaamista vastaan.