Vaadimme Demokratiaa

Kansalaisilla on nykyään vapaus päättää itse käytännössä kaikista omista asioistaan. Miksei yhteisistä asioista kuitenkaan saa itse päättää? Järjestelmä, jossa valitaan joku muu päättämään asioista yksilön puolesta on jokseenkin kyseenalainen.

Kansanedustajat ajavat kansalaisten edun lisäksi myös omaa ja puolueen etua. Lehmäkaupat, (vaali)raha ja lobbaus sotivat usein enemmistöä vastaan. Tälläkin hetkellä(v.2011) maamme hallituksella ei ole kansalaisten enemmistön tukea. Toki enemmistö äänestäneistä on hallituspuoluetta äänestänyt, mutta kolmasosa kansasta ei äänestänyt lainkaan.

Mitä politiikka sitten voisi olla? Nykyinen järjestelmä toimi ehkä hyvin vielä silloin kuin tiedonkulku ei ollut näin nopeaa. Nykyisin internetin ansiosta jokaisella on mahdollisuus saada asioista tietoa yllinkyllin. Sähköisen äänestyksen ongelmien vuoksi internet äänestystä ei voida ainakaan vielä toteuttaa. Suoran Demokratian voisi kuitenkin järjestää muillakin tavoin.

 

Miten Demokratia voisi toimia:

Jokaisena vaalipäivänä äänestettäisiin uusien edustajien lisäksi kansalaisten tekemistä lakialoitteista. Jos joku haluaisi esimerkiksi kieltää mustikat, hän keräisi esim. 10 000 nimen adressin ennen seuraavia vaaleja. Vaalien yhteydessä kaikki yli 10 000 nimen lakialoitteet olisivat kansanäänestyksessä.

Äänestys voitaisiin suorittaa optisilla lomakkeilla(veikkaus lipareet), jolloin äänten laskeminen ei vaikeutuisi vaan päinvastoin. Lisäksi lapuun voisi laittaa raksin, jos on aloitteista samaa mieltä kuin kansanedustaja, jota haluaa äänestää. Näin, koska kaikilla ei välttämättä ole halua/aikaa paneutua jokaiseen laki-aloitteeseen. Tietenkään tämä ei olisi pakollista ja äänestää voisi myös vain niistä asioista, jotka kiinnostavat.

Mitä tämä tekisi politiikalle? Nythän vaalien jälkeen on tapana muodostaa enemmistö hallitus ja sopia hallitusohjelma, jonka puitteissa toimitaan. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että vaikka suurin osa kansasta olisi vaaleissa valinnut edustajat, jotka haluavat kieltää Suomesta mustikat, ei niitä silti välttämättä kielletä. Hallitusohjelmassa on kyseisestä asiasta voitu joustaa mustikoitten puolustajien hyväksi, jotta joku tärkeämmäksi koettu asia saadaan läpi. Tätä toimintaa kutsutaan lehmänkaupoiksi. Lehmänkaupat varmasti vähenisivät, jos kansalaiset voisivat myöhemmin kumota eduskunnan tekemiä päätöksiä. Lisäksi nekin, jotka eivät poliittiseen järjestelmään usko, voisivat tätä kautta vaikuttaa yhteisiin asioihin.

Eikö demokratiaa olisi jo aika päivittää? Ihmisten koulutustaso on Suomessa yksi maailman korkeimpia eli kansa ei todellakaan ole tyhmää, vaikka ilmeisesti jotkut niin olettavatkin. Miksei meillä siis jo ole tälläistä järjestelmää?


Niko Pääkkönen    Ota yhteyttä adressin tekijään