Työstä saatava toimeentuloa

Suomi kärsii monien muiden Euroopan maiden tavoin siitä, että työpaikkoja ei riitä kaikille työkykyisille ja työhaluisille ihmisille. Suomen kesällä 2011 toimintansa aloittanut hallitus ei ole kyennyt estämään työpaikkojen vähenemistä, vaan työttömiä on nyt enemmän, kuin hallituksen aloittaessa. Viimeisin tilastotieto työttömistä on lokakuulta 2014, jolloin työttömänä oli 220000 henkilöä (työttömyysaste 8,3 % ). Verrattuna lokakuun 2011 työttömien määrään 186000 (työttömyysaste 7 %). (Lähde Tilastokeskus)

Hallituksen toimet työttömyyden vähentämiseksi ovat kohdistuneet työvoiman tarjonnan lisäämiseen, joka tarkoittaa erilaisten sanktioiden asettamista ihmisille, jotka eivät löydä työpaikkaa. Hallitus on tarjonnut ratkaisuksi myös erilaisten palkattomien töiden, kuten kuntouttavan työtoiminnan ja työkokeilujen lisäämisen ja avannut keskustelun ”osallistavasta sosiaaliturvasta”. Osallistava sosiaaliturva tarkoittaa palkattomien töiden tekemistä perusturvan menettämisen uhalla. Karjalainen & Karjalainen on tehnyt THL:n toimeksiannosta tutkimuksen ”Kuntouttava työtoiminta - aktiivista sosiaalipolitiikkaa vai työllisyyspolitiikkaa”, jonka mukaan korkeintaan 5 % kuntouttavaan työtoimintaan osallistuvista työllistyy palkkatöihin tai jatkaa opiskelemaan. Muiden kohtalona on tehdä vuodesta toiseen palkatonta työtä.

Kunnat suosivat erilaisia työtoiminnan ja työkokeilun muotoja, koska muussa tapauksessa valtio edellyttää kuntia osallistumaan pitkäaikaistyöttömyyden kustannuksiin muilla tavoin. Keksimällä erilaisia tempputöitä oman kuntansa työttömille, kunnat välttävät nämä maksut ja saavat parhaimmillaan jopa korvausta työttömien tekemästä ilmaistyöstä. Tällä palkattomalla työllä on jo korvattu yritysten alihankintaa, kaupungin kunnossapitotöitä sekä perustettu pesula. Ennen palkattuja töitä on todistettavasti siirtynyt työttömillä palkattomasti teetettäviksi. 

Me adressin laatijat Elisa Lientola, Wilma Karikko ja Antti Papinniemi sekä allekirjoittajat haluamme ilmaista vuonna 2015 aloittavan hallituksen Työministerille syvän huolemme siitä, että käsitys työn ja toimeentulon suhteesta on muuttunut niin, ettei työ enää takaa toimeentuloa ja vaadimme:

1. Työstä maksettava palkkaa

2. Kilpailua vääristävä ja työpaikkoja hävittävä palkaton työ lopetettava, tilalle aitoja työpaikkoja

3. Hallitukselta aktiivisia toimia sosiaalisesti riittävän toimeentulon takaamiseksi kaikille kansalaisille, olivat he sitten työssä, työttöminä tai yrittäjiä

4. Kuntouttavaa työtoimintaa, työkokeiluja sekä harjoitteluja on käytettävä vain alkuperäiseen tarkoitukseensa: lisäämään henkilön osaamista ja mahdollisuuksia tavoitteellisesti työllistyä. Jyrkkä ei työn teettämiseksi työn itsensä vuoksi tai rangaistusluontoisesti