Tienkäyttömaksut ja satelliittivalvonta eivät kuulu Suomeen!

Vastustamme Suomeen suunniteltavia tienkäyttömaksuja ja satelliittivalvontaa! Viitaten allaolevaan Hesarin juttuun ja vaadimme kyseisen valmistelun lopettamista (työryhmät) ja satelliittivalvontatestien jättämättä tekemistä.

 

Helsingin Sanomat 2.9.2013

Tienkäyttömaksuja pohtinut työryhmä jakaisi Suomen kahteen maksuvyöhykkeeseen. Valtaosassa maata ajokilometri maksaisi kuusi senttiä, haja-asutusalueilla kilometritaksa olisi kolme senttiä.

Autoverotuksen painopiste voisi siirtyä lähes kokonaan auton käyttöön, esittää tienkäyttömaksuja pohtinut työryhmä.

Liikenne- ja viestintäministeriön asettaman työryhmän lähtökohtana on, että liikenteen kokonaisverotus pysyy ennallaan. Verotuskäytännöt sen sijaan mullistuisivat perusteellisesti.

Uudessa mallissa kiinteät auto- ja ajoneuvoverot korvattaisiin ajoneuvon käyttöön liittyvillä maksuilla. Samalla uusien autojen hinta laskisi tuntuvasti, keskimäärin jopa 7 000 euroa. Sen seurauksena Suomen eurooppalaisittain vanha autokanta alkaisi uudistua entistä nopeammin.

Shellin hallituksen puheenjohtajan Jorma Ollilan johtama työryhmä esittelee raporttinsa tuloksia sidosryhmille tänään maanantaina.

Selvityksen mukaan joukkoliikenteen käyttö lisääntyisi tienkäyttömaksujen seurauksena tuntuvasti, liikenteen hiilidioksidipäästöt vähenisivät ja Suomen autokanta uudistuisi. Raporttiin ei ole sisällytetty pääkaupunkiseudulla toteutettavia ruuhkamaksuja.

Tienkäyttömaksut on selvityksessä porrastettu kahteen luokkaan. Suurimpaan osaan Suomea kaavaillaan Helsingin Sanomien tietojen mukaan kuuden sentin kilometripohjaista tiemaksua.

Sadan kilometrin ajomatkalla tämä siis tarkoittaisi kuuden euron korvausta. Harvaan asutuilla alueilla, jossa etäisyydet ovat pitkiä, kilometrikorvaus olisi kolme senttiä.

Kuuden sentin maksuvyöhyke käsittäisi muun muassa Helsingin, Turun ja Tampereen talousalueet, joten autokansan kustannukset jakautuisivat kohtuullisen tasapuolisesti.

Kolmen sentin korvausvyöhykkeellä ajetaan tällä hetkellä noin kymmenen prosenttia Suomen koko liikenteestä.

"Periaatteessa kannatamme tätä mallia, mutta nykytilanteessamme se olisi vaikeaa", Svante Lindström kertoi torstaina Forumin kauppakeskuksen pysäköintihallissa.

Lohjalainen Lindström ja hänen vaimonsa Tiia Mikkonen kulkevat kumpikin omalla autollaan töihin, toinen Espooseen, toinen Raaseporiin.

"Olisimme valmiit käyttämän joukkoliikennettä, jos vuoroja ja tarjontaa olisi. Tällä hetkellä ei oikein ole", Lindström sanoi.

"Selvää on, että autoilua pitäisi saada vähennettyä, sen näkee jo ajettaessa aamuisin Helsingin suuntaan."

Tienkäyttömaksuilla olisi työryhmän mukaan vahvoja vaikutuksia liikenteeseen. Joukkoliikenteen käyttö kasvaisi koko maassa jopa 40 prosenttia, kun auton käytön kustannukset tiedostettaisiin entistä selvemmin.

Kasvu ei olisi samaa luokkaa esimerkiksi suurilla kaupunkiseuduilla, joissa joukkoliikenteen osuus on merkittävästi muuta maata suurempi.

Sekä liikenteen vuotuiset hiilidioksidipäästöt että liikenneonnettomuudet vähenisivät raportissa tehdyn arvion mukaan viisi prosenttia.

Tulokset ovat linjassa hallituksen vuonna 2012 antaman liikennepoliittisen selonteon kanssa. Siinä liikennepoliittisiin tavoitteisiin sisällytettiin liikenteen päästöjen vähennykset, työmatka- ja joukkoliikenteen edellytysten parantaminen sekä liikenneturvallisuuden kohentaminen.

Autojen seuranta toteutettaisiin todennäköisimmin satelliittipohjaisella järjestelmällä. Ensimmäiset tiemaksuja koskevat pilottihankkeet on tarkoitus käynnistää jo ensi vuoden alussa. Seurantajärjestelmää testataan aluksi 20 000 ajoneuvon kokoisella otannalla.

Liikenne- ja viestintäministeriö pyrkii tukemaan hanketta 90 eurolla ajoneuvoa kohden. Seuraavasta 20 000 auton laivueesta tukea tulisi 60 euroa ajoneuvoa kohden ja viimeisistä 20 000 autosta 30 euroa autoa kohden.

Tuki kattaisi osan tienkäyttäjille luotavien palveluiden investointi- ja käyttökustannuksista. Lopullista päätöstä rahoituksesta ei vielä ole tehty.

Tienkäyttömaksujen käyttöönoton aikataulutuksesta ei toistaiseksi ole tehty minkäänlaisia päätöksiä. Ollilan työryhmän raporttia voitaisiin käyttää esimerkiksi eräänä seuraavan hallitusohjelman pohjapaperina.

Suomi on ainoita EU-maita, jossa tienkäyttömaksuja ei peritä.

 


Nina Järveläinen    Ota yhteyttä adressin tekijään