Eläkkeensaajan asumistukea ei saa laskea yleisen asumistuen tasolle

Kommentoitu viesti

Malyle1

#2052

25.08.2015 12:29

Aalto-yliopiston professori esitti saman ihmetyksen, jota itse olen kirjoittanut jo lukuisille netin palstoille. Hallitus puhuu säästöistä, kun se on leikkaamassa myös työeläkeindeksiä. Miten voi säästä sellaisesta, jota budjetista ei rahoiteta?

Todellisuudessa työeläkeindeksien leikkaukset ovat tulonsiirtoja eläkeläisiltä työeläyhtiöiden johdolle kohonneinna palkkioina. On melko irvokasta kun valtion ja kuntien eläkeyhtiö Keva jakoi tänä vuonnakin koko henkilökunnalleen boonuksia hyvästä tuloksesta, samaan aikaan työeläkeindeksejä puolitettiin. Työeläkeyhtiöt jakavat eläkeläisille kuuluvia varoja johtajilleen ja henkilökunnalleen, eikä tästä kukaan ole nostanut meteliä, paitsi ehkä minä, joka olen kirjoittanut asiasta lukuisia kertoja.

Odottelen yhä Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajan vasemmistolaisen Annika Lapintien kommentia viestiini, jossa peräsin perustuslaillisia näkökohtia eläkeleikkauksiin ja asumistuen poistamiseen eläkkeensaajilta, ei ole vastausta kuulunut vielä, joten pian on aika laittaa sinne toinen kysely.

Eihän asia tähän jää tietenkään, Eläkkeensaajien keskusliittoa on painostettava laatimaan valitus EU tuomioistuimeen, mikäli hallitus todella aikoo toteuttaa leikkauksensa lukuisten tahojen vastustuksesta huolimatta ja jos ei Perustuslakivaliokunta tee tehtäviään.

Mikäli liitto ei valitusta tee, on se sitten pyrittävä tekemään muulla keinoin. Suomessa on politiikot saatava vastuuseen epätasa-arvoisesta leikkauspolitiikasta ja siitä, että Suomesta yhä puuttuu Perustuslakituomioistuin, joka on maan keskeisimmän lain halveksimista.

 

Mielenilmaisumarssiin olen pettynyt kun viher-vasemmisto veti kaiken huomion puoleensa mediassa ja eläkeläisten asia jäi toisarvoiseksi. Pelkäsinkin, että niin tulee tapahtumaan, ihmiset, jotka elävät todellisuuden tuolla puolen ovat harvinaisen kovaäänisiä ja röyhkeitä. Mukana oli myös äärivasemmiston riehujia, joka vesitti tehokkaasti itse asiaa.

Vastaukset

faktat

#2055 Re:

2015-08-26 05:04:07

#2052: Malyle1 -  

 

Oikeustieteilijät: Hallitus sivuuttaa menoleikkauksissa ihmisoikeudet
http://www.hs.fi/

Hallitusohjelma ja perustuslaki – tippuiko perustuslaki pois prosessikaaviosta

https://perustuslakiblogi.wordpress.com

 

Oikeus määräsi Kreikan perumaan eläkeleikkauksia

http://yle.fi/

 

Tuomioistuin kielsi Portugalin hallituksen leikkaustoimia

http://www.taloussanomat.fi/

 

Hallituksen leikkaukset perustuslainvastaisia ja ihmisoikeuksienvastaisia

https://suomimedia.wordpress.com

 

Italian perustuslakituomioistuin antoi päätöksensä, jossa eläkkeiden indeksileikkaukset todettiin perustuslain vastaiseksi syrjiviksi ja epätasa -arvoiseksi. Oikeus määräsi maksamaan eläkeläisille takaisin leikkaukset takautuvasti, joka tietää 18 mrd laskua Italialle. Suomen perustuslaki sisältää myös samat pykälät, mutta meillä ei kansalaisten perustuslailliset oikeudet toteudu. Siksi asia tulee viedä Eu:n tuomioistuimen käsiteltäväksi, Suomessa ei oikeutta saa.

Suomessa nämä indeksijäädytykset on laskeneet eläkkeitä 22%,

eläke piti olla 60% palkasta, nyt se on 38%,

ainoa ehdokkaamme joka otti asian esille vaaligalleriassa oli parjattu

Seppo Papunen,hatunnosto hänelle,

lisäksi eläkkeitä verotetaan enemmän kuin palkkatuloja,

tuolla jossain oli oikein laskelma tuosta vääryydestä,

 

Eläkkeitä verotetaan huomattavasti ankarammin kuin saman suuruista palkkatuloa.

Seuraavassa veroprosentit vuodelle 2015, Järvenpää, yksin asuva, ev.lut.srk, ei vähennyksiä:

Eläke 1200 e/kk vero 10,5% Palkka 1200 e/kk vero 5,5 %

Eläke 1300 e /kk vero 13 % Palkka 1300 e/kk vero 7,5 %

Eläke 1500 e/kk vero 16,5% Palkka 1500 e/kk vero 10 %

Eläke 1700 e/kk vero 19,5 % Palkka 1700 e/kk vero 12,5 %

Eläke 1800 e/kk vero 21 % Palkka 1800 e/kk vero 13,5 %

Eläke 2000 e/kk vero 22,5% Palkka 2000 e/kk vero 15,5 %

Eläke 3000 e/kk vero 29 % Palkka 3000 e/kk vero 22,5 %

Eläke 4000 e/kk vero 33,5 % Palkka 4000 e/kk vero 27 %

Eläke 10.000 e/kk vero47,5 % Palkka 10.000 e/kk vero 39,5 %

Esim. 1500 euron palkasta veron osuus on 145,88 e/kk, mutta 1500 euron eläkkeestä 249,60 e. Siis eläkeläisen vero on yli 100 e/kk korkeampi. Se tekee vuodessa 1200 euroa!

Eläkeindeksit ovat nostaneet eläkkeitä tietyllä prosenttiosuudella, jolloin pienimpien eläkkeiden euromäärät jäävät jatkuvasti jalkoihin.

Vuonna 2013 työuraan perustuva kokonaiseläke oli keskimäärin 1549 e/kk, josta naisilla parisen sataa vähemmän. Työeläkkeet nousivat v. 2014 20 e/kk, n. 0,4% vuoden 2015 alusta.

Malyle1

#2063 Re:

2015-08-27 09:40:38

#2052: Malyle1 -  

 Sain Perustuslakivaliokunnan puheenjohtajalta Annika Lapintieltä vastauksen viestiini. Yritän kopioida tähän sekä hänen vastauksensa, että lähettämäni viestin, jonka pitäisi näkyä Lapintien vastauksen alapuolella. Katsotaan onnistuuko:

Hei Marja-Leena,   kiitokset yhteydenotostasi.

Perustuslakivaliokunnan keskeisenä tehtävänä on antaa lausuntonsa sen käsittelyyn lähetettyjen lakiehdotusten ja muiden asioiden perustuslainmukaisuudesta sekä suhteesta kansainvälisiin ihmisoikeussopimuksiin. Työ on siis ennakollista.   Jos hallituksen budjettiin liittyvissä lakiesityksissä on tarvetta perustuslaillisuuden arviointiin, ne tulevat perustuslakivaliokunnan käsiteltäväksi syksyn aikana.   Olen välittänyt viestisi perustuslakivaliokunnan sihteeristölle. He kokoavat valiokuntaan liittyvät kansalaisten yhteydenotot ja antavat ne tiedoksi kaikille valiokunnan jäsenille, jotta koko valiokunnalla on mahdollisuus tutustua viesteihin. 

  Ystävällisin terveisin, Annika Lapintie Kansanedustaja, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja  

 

Tässä alkuperäinen viestini Lapintielle, johon hän siis vastasi tuossa yläpuolella:

 

Lähettäjä: Hardén Marja-Leena  Lähetetty: 18. elokuuta 2015 16:12 Vastaanottaja: Lapintie Annika Aihe: Perustuslaki vs Perustuslakituomioistuin

 

Hei!   Lähestyn sinua asiallani, koska olet perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja.  

Hallituksen tarkoitus on jäädyttää jälleen eläkeindeksit ja lisäksi poistaa eläkkeensaajien asumistuki muuttaen sen yleiseksi asumistueksi, joka merkitsee pienituloisimpien eläkeläisten kohdalla suuria leikkauksia toimeentuloon.  

Viittaan tässä Italian Perustuslakituomioistuimen päätökseen Huhtikuulta, jossa todetaan, että eläkeindeksien leikkaukset ja jäädytykset ovat perustuslain vastaisia, ne ovat epätasa-arvoisia ja syrjiviä, päätöksen mukaan kaikki aiemminkin tehdyt leikkaukset on maksettava eläkeläisille takaisin, joka merkitsee Italiassa jopa 18 mrd. summaa. Suomen perustuslaki ei tältä osin poikkea Italian perustuslaista ja siksi onkin outoa, että Suomessa on voitu leikata ja jäädyttää eläkeindeksejä jo useaan kertaan, joka on johtanut eläkeläisköyhyyden syventymiseen ja lisääntymiseen.  

Suomessa ei Perustuslakituomioistuinta ole, joka on maan keskeisimmän lain tulkitsemisen ja kansalaisten perustuslaillisten oikeuksien kannalta oikeuden pilkkaamista. Perustuslakivaliokunta, jonka jäsenet ovat istuvia kansanedustajia, joista useimmilla ei edes lainopillista koulutusta on Suomelle häpeä.

 

Miksi Suomessa ei ole riippumatonta Perustuslakituomioistuinta, johon kansalaiset voisivat valittaa kun kokevat perustuslaillisia oikeuksiaan loukatun?   Se, että Suomessa on mahdollistunut eläkeindeksien leikkaukset saa epäilemään, että syynä nimenomaan on se, että istuvat kansanedustajat tulkitsevat maan keskeisintä lakia ja sen vuoksi perustuslaillisia oikeuksia voidaan polkea.  

 

Eläkkeensaajien asumistuen korottamisesta annettu lakialoite 102/2010 vp, allekirjoittajana ainakin Eero Heinäluoma, jossa todetaan seuraavasti:  

"Asumiskulujen nousu lisää turvattomuuden tunnetta omasta toimeentulosta ja oman kodin säilymisestä. Eläkkeellä olevia on tuettava kasvavien kustannusten paineissa korottamalla eläkkeensaajien asumistukea. "

  Näin myös tapahtui, perustelut eivät ole muuttuneet miksikään, silti nyt katsotaan, että vanhukset tulisi laittaa samalle viivalle muiden kanssa. Todellisuus on ettei vanhus koskaan ole samalla viivalla nuorempien kanssa. Vanhuksia ollaan työntämässä  sosiaaliluukulle, joka ei monien kohdalla ensinnäkään onnistu, eikä vanhukset kuulu tilapäiseksi tarkoitetun sosiaalituen piiriin loppuiäkseen.

Vanhuus ei ole ohimenevä elämäntilanne, vaan pysyvä olotila, joka päättyy aikanaan elämän päättyessä. Eläkkeensaajien asumistukea ei voi verrata mihinkään muuhun sosiaaliseen tukeen, jotka kaikki ovat tilapäisiä, kuten ovat lapsilisä, opintotuki, yleinen asumistuki, työttömyyskorvaus ja sosiaalituki. Eläkkeensaajien asumistuki on alunperinkin kehitetty turvaamaan ihmisen asuminen omassa kodissaan silloin kun ihminen on heikoimmillaan.

 

  Maahanmuuttajien, joista enemmistö on asunut Suomessa jo vuosikymmeniäkin, asumiskulut maksetaan kokonaan, joten kuinka vanhukset ovat tulilinjalla tässä asiassa, se ei ole oikeudenmukaista.   Suurin osa pienituloisimmista vanhuksistamme on naisia, joten leikkaukset kohdistuvat kaikkein pienituloisimpiin naisiin, joka ei perustuslain mukaan tulisi olla mahdollista. Hallitus ei selkeästi ole ottanut huomioon tässäkään sukupuolijakaumaa ja on siten ohittanut perustuslain.  

 

Eläkeläiset ovat tämän hallituksen leikkauslistoilla kaikkein suurin kärsijöiden ryhmä, kuitenkin kyse on tämän maan rakentaneista ja hyvinvointivaltion luoneista ihmisistä, joille vakuutettiin aikanaan, että he raatamalla ja veronsa sekä työeläkemaksunsa maksamalla turvaavat myös oman vanhuutensa, näin ei nyt ole.  

Aiemmin jo leikattiin vanhusten laitoshoidosta 300 miljoona, joka on johtanut siihen, että yhä heikkokuntoisemmat ja muistisairaat asuvat kodeissaan, useat heistä eivät ole minkään avun piirissä ja poliisi etsii näitä muistisairaita viikoittain. Heikkokuntoiset ja muistisairaat eivät kykene taistelemaan hallituksen iskuja vastaan eivätkä he todellakaan kykene kopioimaan kuitteja tai varaamaan aikoja sosiaalitoimistoon.  

 

Pienituloisimmilla vanhuksilla on jo nyt tiukkaa, joten hallituksen päätös merkitsee todellisuudessa eutanasian tarjoamista vanhuksillemme, tiedämme ja kuulemme jo nyt useiden heikoimmissa asemassa olevien vanhusten puhuvan elämänsä päättämisestä, voimat eivät riitä enää taisteluun ja elämältä menee pohja kun on päätettävä syönkö vai ostanko lääkkeet, maksanko vuokran vai muutanko kadulle. Turvattomuus vie vanhuksilta voimat jolloin sairaalakäynnit ja niissä hoitopäivät tulevat lisääntymään. On epäinhimillistä kuristaa vanhuksiamme, jotka ovat ansainneet turvatun ja inhimillisen vanhuuden.  

 

Olen kauppareissuillani keskustellut monen vanhuksen kanssa tilanteesta. Hämmentyneenä olen huomannut, että monet eivät ymmärrä lainkaan mitä on tapahtumassa, he kysyvät avuttomina: “leikataanko minulta taas jotain, ei en jaksa, kun en tule toimeen nytkään, auttakaa joku, jotka ymmärrätte näitä asioita”. Olen tavannut muistisairaita, jotka eivät ymmärrä lainkaan mistä on kyse ja olen nähnyt nyt liian monen vanhuksen uurteisille poskille valuvat kyyneleet.

 

Tämä ei vain voi eikä saa olla mahdollista tässä maassa. Emme rakentaneet tällaista Suomea, jossa vanhuksia kohdellaan todella ala-arvoisesti. Lain on suojeltava vanhuksia tämänkaltaisilta toimenpiteiltä oli maa vaikka kuinka huonossa jamassa, vanhukset eivät tilannetta ole aiheuttaneet, eivät tehneet huonoja poliittisia päätöksiä. Kyse on myös arvovalinnoista, hallituksella on vaihtoehtoja, joita se ei ole halunnut käyttää, on lähdetty lyömään niitä, jotka eivät itse kykene enää puolustautumaan.  

 

Mitä perustuslakivaliokunnan puheenjohtajana tulette tekemään asialle? Suojeleeko perustuslaki niitä, joiden perustuslaillisia oikeuksia tässä loukataan?   Olen ollut yhteydessä moneen tahoon tässä asiassa, myös Eläkkeensaajien Keskusliittoon, josta kerrotaan, että he ovat tämän asian tiimoilta kiireisiä ja ovat lähestyneet kaikkia puolueita asiassa, myös yliopistojen professorit ovat lähettäneet vetoomuksen hallitukselle, mutta millään ei toistaiseksi näytä olleen vaikutusta.

 

Tiedän, että viimeiseksi vaihtoehdoksi jää valittaa EU:n tuomioistuimeen, johon on tuotava samassa yhteydessä myös esiin Perustuslakituomioistuimen puuttumisen vaikutukset suomalaisten perustuslaillisiin oikeuksiin ja toinen vaihtoehto on valittaa myös Ihmisoikeustuomioistuimeen, joka toisi luultavimmin Suomen tilanteen maailman tietoisuuteen paremmin. Maailmanlaajuinen julkisuus toki toimisi painostuskeinona paremmin, ehkä Suomessa viimein herättäisiin oikeusvaltioksi itseään kutsuvan maan häpeäpilkkuun.  

 

Eläkkeensaajien adressi, jossa vastustetaan asumistuen muuttamista yleiseksi, on kerännyt jo yli 10000 nimeä, olen myös yksi sen ylpeistä allekirjoittajista.   Eläkkeensaajat ovat myös mukana 22.8. järjestettävässä mielenilmaus marssissa, joka kokoontuu klo 14 Rautatientorilla ja jatkaa sieltä kävellen Hakaniemeen, jossa on puheita ja ohjelmaa. Itse aion osallistua tuolle marssille, vaikka en koskaan elämässäni ole osallistunut mielenilmausmarsseihin, mutta nyt asia on tärkeä. Toivottavasti sinne osallistuu myös valtiovallan edustajia, sillä kysymyksiä riittää.    

 

Toivon nyt teiltä perustuslaillisen näkökannan pohtimista ja vanhustemme perustuslaillisten oikeuksien puolustamista.  

Ystävällisin terveisin¨   Hardén Marja-Leena