Avioliitto on naisen ja miehen välinen julkinen liitto

Kommentoitu viesti


Vieras

#22186 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Raamatun sanomasta ja sen ymmärtämisestä

09.10.2013 07:37

#22184: - Re: Re: Re: Re: Re: Raamatun sanomasta ja sen .ymmärtämisestä

 

Hei onhan tuo "Italian kielen sana umanista"   ilman h- ta  vai ?

KYLLÄ,  ajattelen vaan,  että toisaalta sitä mikä,  humanismissa on juuri tätä ihmisen vapautta, ei kylläkkään kaikkea sitä,  on varmasti  pohjannut pitkä kehtityskulku antiikinajoilta lähtien,  jossa kristiniuskon ihmisarvoperiaatteet:  lapsen,  naisen, muukalaisen,  orvon, sairaan,  vastasyntyneen,  vammaisen, ja orjan,  sekä myös eläimen, kohtelu  on voimakkaasti muuttunut kristittyjen laupiaampien arvojen suuntaan.  Tosin Room.Katolisen kirkon historia poikkeuksena (Inkvisitio ja ristiretket.)   Ja koko sen alistamista ylläpitävä rakennelma.

Tätä pohjaa on vain vaikea nähdä täältä länsimaisen ajattelun keskeltä. Koska se on niin hienosyisesti sekoittunut kaikkeen.  ja kulttuuri on ollut niin kauan kr.uskon "hapattamana."   Mutta kun otetaan vertauskohdiksi vaikkapa hindulaisuus ja Islam,  niin näemme aivan toisenlaisen historian kehittyneen niiden pohjalta.

Olihan pohjana myös antiikin filosofia.  Ja Platonin  vaikutteita taas otettiin kristillisten kirkkojen opinmuodostukseen mm.taivaskäsityksiin. ( Eikä Raamatusta,  niinkuin olisi pitänyt. ) Mutta koko teollinen vallankumouskin tapahtui ainoastaan kristityssä maanosassa.  (Oliko pelkästään hyvä,  se on toinen asia)  Mutta antiikin elitistinen kulttuuri sai inhimillisyyttä nimenomaan nasaretilaisen lahkosta. Alku- kristittyjen itsensäuhraavasta rakkaudentyöstä ja maailman valloittavasta  ilosanomasta.

Sekä tieteellisen kehityksen räjähdysmäinen esiinmarssi vapautui tapahtumaan,  kun luomakunnalle sallittiin Jumalan olemassaolosta erillinen luonne,  jota saatettiin tutkia sekulaaristi.  Eikä jumaluus kattanut kaikkeutta persoonattomana voimana,  niinkuin muualla (koskee idänuskontoja).  Islamissa taas oli muita kehitystä paikalleen naulaavia alistavia tekijöitä. 


Vastaukset


Vieras

#22188 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Raamatun sanomasta ja sen ymmärtämisestä

2013-10-09 08:16:17

#22186: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Raamatun sanomasta ja sen ymmärtämisestä

"Islamissa taas oli muita kehitystä paikalleen naulaavia alistavia tekijöitä. "

Keskiajalla islamilaiset maat olivat monessa asiassa huomattavasti länsimaita edellä. Renessanssin stimuloiman kehityspyrähdyksen aiheutti länsimaissa nimenomaan vähemmän tiukka sitoutuminen uskontoon, osin myös islamilaisen kulttuurin avulla (esim. arabialaisten numeroiden aiheuttama vallankumous matematiikassa). Protestantit eivät voi puhdasoppisuuden kauden noitavainoillaan kovasti röyhistellä erityisellä humaanisuudellaan. Ja jos asiat olisi saanut päättää täällä mellastavien uskisten kaltainen joukko, olisimme edelleen maailmassa, joka olisi takapajuisuuden suhteen monia islamilaisia maita pahempi.