Avioliitto on naisen ja miehen välinen julkinen liitto

Kommentoitu viesti


Vieras

#22183 Re: Re: Re: Re: Raamatun sanomasta ja sen ymmärtämisestä

08.10.2013 23:42

#22156: - Re: Re: Re: Raamatun sanomasta ja sen ymmärtämisestä


...humanistinen ihmiskäsitys ja siitä johdetut ihmisoikeuksien periaatteet. - Mistä kotoisin?

Ystävämme Räisäs Heikki  kommentoi R:tun vaikutusta:

"Muisto Pyhän kirjan entisestä elämästä elää KIELESSÄ.  
Ja " Menneet ajat ovat kuitenkin jättäneet vahvoja JÄLKIÄ KULTTUURIIN.


Vastaukset


Vieras

#22184 Re: Re: Re: Re: Re: Raamatun sanomasta ja sen ymmärtämisestä

2013-10-09 05:23:20

#22183: - Re: Re: Re: Re: Raamatun sanomasta ja sen ymmärtämisestä

"...humanistinen ihmiskäsitys ja siitä johdetut ihmisoikeuksien periaatteet. - Mistä kotoisin?"

Humanismi on länsimaissa renessanssin myötä noussut kulttuurivirtaus sekä aatteellisena käsitteenä ihmisyyteen perustuva elämänkatsomus. Humanismiksi alettiin 1800-luvun lopulla kutsua keskiajan ja uuden ajan taitteessa syntynyttä, antiikin sivistysihanteeseen perustuvaa, inhimillisyyttä korostavaa suuntausta. Antiikkiin pohjautuvaa humanismia on kutsuttu klassiseksi humanismiksi.

Italian kielen sanalla umanista alettiin 1400-luvun lopulla viitata oppineeseen, joka opetti kielioppia, retoriikkaa, runoutta tai etiikkaa. Näihin oppiaineisiin viitattiin latinankielisellä käsitteellä studia humanitatis. Tämän käsitteen alkuperä juontuu todennäköisesti 1300-luvulle, ja sillä ilmaistiin eroa ”inhimillisen” tutkimisen sekä jumaluusopin, luonnontutkimuksen ja ammatillisten oppiaineiden välillä. 1400-luvulta 1500-luvulle humanistit olivat erityisen kiinnostuneita antiikin Kreikan ja Rooman klassisen kirjallisuuden tutkimuksesta. Antiikin teoksista he löysivät ihmisihanteen, jonka he halusivat elvyttää. Italialaiset humanistit alkoivat korostaa ihmisen saavutuksia ja mahdollisuuksia, eivätkä enää nähneet ihmiselämää ensisijaisesti valmistautumisena tuonpuoleiseen elämään.

Kansainvälisen humanistisen ja eettisen liiton IHEU:n määritelmän mukaan ”humanismi on kansanvaltainen eettinen elämänkäsitys, joka väittää, että ihmisillä on oikeus ja velvollisuus antaa merkitys ja muoto omalle elämälleen. Se pyrkii nykyistä inhimillisempään yhteiskuntaan inhimillisten ja muiden luonnollisten arvojen sekä inhimillisten kykyjen kuten järjen ja vapaan tutkimuksen avulla.

 

"Muisto Pyhän kirjan entisestä elämästä elää KIELESSÄ.

Ja " Menneet ajat ovat kuitenkin jättäneet vahvoja JÄLKIÄ KULTTUURIIN."

Tätähän juuri tarkoitin, kristilliset (luterilaiset) arvostukset joillakin arkielämän alueilla. Monet asiat taas ovat jääneet pois, kuten orjuus ja naisen alistettu asema (onhan....?). Ja niin, arjessamme on paljon Suomen varhaisuskonnollistakin perinnettä sanonnoissä ja uskomuksissa. Tästä kaikesta ei millään voi tehdä johtopäätöstä siitä, että Suomen lainsäädäntö pitäisi johtaa Raamatusta vaan se tehdään tällä hetkellä vallitsevista eettisistä periaatteista. Niissä nuo humanismin ajatuksista johdetut ihmisoikeudet ovat ykköstilalla. Ja tähän kulminoituu myös suhtautuminen tasa-arvoiseen avioliittoon.