Avioliitto on naisen ja miehen välinen julkinen liitto

Kommentoitu viesti


Vieras

#19463 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Lute music lovers...

25.08.2013 13:50

#19453: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Lute music lovers...

"Ei kuitenkaan ole kyse lahkoutumisesta.  Päinvastoin."

Siteeraan vastaukseksi tekstiä sivulta http://www.uskontojenuhrientuki.fi/ahdistava-uskonto/lahko-kultti

- Lahko on uskovien yhteisö, joka korostaa yksipuolisesti jotakin opin kohtaa. Kaikille lahkoille näyttää olevan tyypillistä luja vakaumus, etteivät ne ole lahkoja. Ne ovat juuri sen ainoan oikean pelastuksen sanoman tuojia, jota muut uskonnolliset ryhmät edustavat korkeintaan puutteellisesti.

"Ne jotka operoivat  kristinuskon klassiset perusteet pois,  lahkouttavat itsensä todellisuudessa kristinuskon  ulkopuolelle. Nimenomaan liberaalit seurakunnat ammottavat tyhjyyttään ja lopulta kirkot lakkauttavat toimintansa."

- Lahko pyrkii aina korostamaan omaa merkitystään. Usein sen jäsenet uskovat, että lahkolla on ratkaiseva asema mitä tulee ihmiskunnan pelastumiseen. Vaikka lahko on usein perusyhteisön tuomitsema tai halveksima, se rakentaa aina oman gloriansa ja suhtautuu muihin halveksivasti ("me tiedämme totuuden, ja muut ovat typeriä, kun eivät tajua sitä" -mentaliteetti).

 

Lakihenkisyyden turmiollisuudesta lienemme likimain samaa mieltä. Eri asia on, miellämmenkö samat asiat lakihenkisyydeksi. Alla vielä kuvausta lakihenkisyydestä ja siihen liittyvästä valtarakenteesta:

- Jäseneltä edellytetään tunteenomaista sitoutumista ja yhdenmukaisuutta. Häntä valvotaan ja ohjataan takaisin "oikealle tielle", mikäli hän poikkeaa yhdenmukaisuuden vaatimuksesta. Oman asemansa vanhurskauttamiseksi lahkot joutuvat demonstroimaan, että niiden pyhyys — joka on jäsenten puhtautta — täydellisempää kuin muiden yhteisöjen.

- Tämän vuoksi niiden on pakko esittää jäsenilleen suuria vaatimuksia ja mainostaa muille omia suorituksiaan ja aikaansaannoksiaan. Yksilöetiikassa lahkojen jäsenilleen esittämät vaatimukset ilmenevät tavallisesti käsky- ja kieltoluetteloina, joista näyttävät olevat etusijalla jälkimmäiset. Kiellettyjä voivat olla esim. alkoholi, tupakka, uhkapelit, sukupuolielämä, säilykkeet, perunat, suola, sokeri, muu kuin raaka liha, sianliha, sipuli, kananmuna, kaikki liha, lyhyet hihat, kirkkaat solmiot, televisio, kaunokirjallisuus jne. loputtomiin. Pääpiirteittäin yksilöetiikka seuraa uskonnon pyhän kirjan ohjeita, jotka lahko tulkitsee oman järjestelmänsä mukaisesti.

- Opit tulkitaan usein fundamentalistisesti. Pyhien kirjoituksien historiallista taustaa ei ymmärretä, vaan niiden katsotaan sopivan sellaisenaan nykyaikaan. Kaikenlainen arvostelu on kiellettyä. Tieteellistä tutkimusta ei käytetä apuna. Lahkot luovat itse omat opinmuotoilunsa, joista ne pitävät tiukasti kiinni.

- Historiaan luodaan erityislaatuinen suhde. Historiaa saatetaan pitää ensiksikin detaljivarastona, josta poimitaan sopivia argumentteja omien näkemysten puolustamiseksi. Toiseksi historia voidaan korvata omalla menneisyyden konstruktiolla, jolloin lahkon tausta muodostuu uskomusjärjestelmään sopivaksi (näin esimerkiksi silloin, kun itse Jumala nähdään lahkon tosiasiallisena perustajana). Konstruktioon liittyvät uskonnolliset legendat ja myytit, joihin suhtaudutaan todellisina tapahtumina.

- Historia voidaan myös työntää kokonaan syrjään. Esimerkiksi monet kristilliset lahkot katsovat voivansa jatkaa suoraan raamatun pohjalta ikään kuin parituhatvuotinen kirkkohistoria ei merkitsisi mitään. Historia voidaan myös kahlehtia apokalyptisiin visioihin ja tiettynä vuonna tulevaan maailmanloppuun.

- Yhteistä melkein kaikille lahkoille on myös, että suurimpana syntinä pidetään apostasiaa eli luopumusta. Se käsitetään loukkaukseksi paitsi yhteisöä myös itse Jumalaa vastaan, ja katkerimmat syytöksensä lahkot kohdistavat omiin luopioihinsa.

 

 

 

Vastaukset


Vieras

#19465 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Lute music lovers...

2013-08-25 14:06:42

#19463: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Lute music lovers...

 

Tällä vuosikymmenellä olen kuullut juuri tuollaista julistusta yhdessä uskonyhteisössä, mutta sielläkin sitä edusti vain muutama,  ehkä vain yksi  ihminen.   Juuri tämä henkilö joutui väistymään oman henk.koht.konkurssinsa takia.  Sitä piirrettä täydellisyydestä on varottava,  olen samaa mieltä.

Kirjoittamaasi lahkomäärietelmää ei voi soveltaa tuohon enemmistöryppääseen,  joka pitää tunnustuksista/Raamatusta tunnustusten ylimpänä ohjeena,  kiinni.  Siihen ei liity mitään messiasmaisia piirteitä, vaan reaalinen todellisuudentajuinen ymmärrys omasta ja uskonyhteisöjen  vaillinaisuudesta.