Avioliitto on naisen ja miehen välinen julkinen liitto

Kommentoitu viesti

res.matr.

#18462 Todisteita ja todistamisia...

04.08.2013 21:41

#18443: Todistan, että tämä Lada -71 on loistoauto.. - Re:  

 Sanalla ´todistaa´ on muuten kielessämme kaksi merkitystä 1) joku tieteellinen teoria on todistettava (määrättyjen tarkkojen tieteen kriteerien ja sääntöjen mukaan) 2) jokin (esim. kauppakirja vaatii todistajat,jotka nimikirjoituksellaan  vakuuttavat todeksi, vahvistavat uskottavuuden) oikeuden edessä taas vahvistetaan suullisesti todistajalausunnolla ,todistajien läsnäollessa.Kun tuo eksaktien kriteerien kautta tapahtuva tieteellinen todistaminen on Sinulle tutumpaa,niin todistapa meille nyt niiden mukaisesti,vaikka ihan noin malliksi,mitä on  tuo mainitsemasi´normaali järki´.Toivottavasti todistelusi ei jää nyt loistamaan poissaolollaan...

Vastaukset


Vieras

#18468 Re: Todisteita ja todistamisia...

2013-08-05 06:51:45

#18462: res.matr. - Todisteita ja todistamisia...

Todistaminen on noissa molemmissa tapauksissasi toteen näyttämistä. Ykköskohdalla tarkoittanet teoreettista todistusta, jota harrastetaan esimerkiksi lukiomatematiikassakin. Siinä on tarkoitus osoittaa, että joku teoreema on loogisesti totta. Tieteessä tapahtuu paljon oikeudenkäyntien todistusta muistuttavaa prosessia, jossa asian osoitetaan olevan löytyvän myös reaalimaailmassa siten, että siitä voidaan tehdä havaintoja. Yleensä tästä ei käytetä tieteessä sanaa todistus, vaan esim. näyttö.

Ja kuten sanoitkin, sille on myös erilaiset kriteerit kuin oikeudenkäynneissä. Näihin kuuluu mm. se, että tiede ei koskaan väitä asiaa todeksi siten, että asia olisi loppuunkäsitelty, sillä aina voi tulla uutta täydentävää tietoa asiaa valaisemaan. Esimerkiksi on itsestään selvä asia, että pallo putoaa maahan vetovoiman sinne vetämänä. Tiede ei kuitenkaan ole täysin aukottomasti selvittänyt gravitaatiovoiman olememusta, vaikka sen keksi Isaac Newton jo 1600-luvun lopulla.

Asioihin, joita ei voi todistaa loogisesti tai joista ei ole saatavissa havaintoja, tiede ei yleensä ota kantaa. Näihin kuuluu mm. jumalan olemassaolo ja kuolemanjälkeinen elämä. Uskonto ihmisen sosiaalisena ja psykologisena toimintana kiinnostaa tiedettä kyllä. Asia toki muuttu silloin, kun Jumala alkaa jättää todistettavissa olevia merkkejä olemassaolostaan.